Bodilpriserne regnede ned over Bille August og hans film ’Stille hjerte’ ved filmfesten lørdag aften.

Det var Bille Augusts aften til Bodilfesten på Bremen Teater, der åbnede dørene til filmpris-showet lørdag aften.

Efter flere timers prisoverrækkelser til de danske film og skuespillere, der alle har gjort sig fortjent til at vinde en Bodil-statuette, uddelt af Danske Filmkritikere (anmeldere og filmskribenter) var var der ingen tvivl om, hvem der var aftenens sejrherre.

kvindelige hovedrolle Danica Curcic

Den danske instruktør Bille Augusts film ’Stille hjerte’ løb med fire ud af de fem Bodil-priser, den var nomineret til - bl.a. i den mest prestigefyldte kategori for Bedste film. Det må siges at være et comeback for den 66-årige Bille August, der to gange før har fået de ikoniske statuetter med hjem. Det skete for 36 og 27 år siden med filmene ’Honning måne’ (1979) og ’Pelle Erobreren’ (1988).

»’Stille hjerte’ har vundet vores hjerter, og Bille August har understreget, at han er en af vores helt store instruktører, når han som her rammer og holder sin egen tone rent. Bille August har svunget sin diskrete taktstok over sit ensemble og lokket formidable præstationer ud af både veteraner og talenter. Se blot, hvad han har fået Danica Curcic, Pilou Asbæk, Ghita Nørby og Paprika Steen til at præstere,« lød det i begrundelsen fra juryen, da Bille August gik på scenen for at modtage den store hæder.

Funklende talent
De nævnte skuespillere var alle nomineret til en Bodil-pris, som kun få af dem dog havde en chance for at vinde. De tre kvinder fra ’Stille hjerte’ kæmpede nemlig i samme kategori om at vinde for Bedste kvindelige hovedrolle. Dén snuppede det funklende talent Danica Curcic foran sine medspillere Paprika Steen og Ghita Nørby, mens Pilou Asbæk tog en statuette med hjem for Bedste mandlige birolle i samme film. Danica Curcic vandt i øvrigt for en måned siden en Robert, branchens egen pris til sig selv, for selvsamme rolle, bare i kategorien Bedste kvindelige birolle.

Til Scanpix

Til sidst vandt ’Stille hjerte’ den helt nye Bodil-pris Årets filmmanuskript, der gik til Christian Torpe, som blandt andet har skrevet tv-serien ’Rita’.

Årets nye instruktørnavn Søren Balle, der står bag ’Klumpfisken’, har fået en forrygende debut sammen med filmens hovedrolleindehaver, Henrik Birch. Lørdag aften fik filmen prisen for Bedste mandlige hovedrolle samt Bedste kvindelige birolle. Til Robert-uddelingen for en måned siden vandt skuespiller Henrik Birch ligeledes for Årets mandlige hovedrolle, ligesom ’Klumpfisken’ vandt for Årets adapterede manuskript.


Inspirerende forbillede
The grand old lady inden for dansk film, 80-årige Ghita Nørby, er den skuespiller, der har vundet flest Bodil-priser. Hele seks er det blevet til, herunder en Æres-Bodil, som hun modtog i 2012. I aften fik hun ingen statuette med hjem. Til gengæld var det nu hendes tur til at gå på scenen for at hædre en skuespiller med den eftertragtede Æres-Bodil. Den gik til Viggo Mortensen, der var fløjet hertil fra USA for at modtage prisen.»Viggo Mortensen er et inspirerende forbillede. En skuespiller, som har opnået den største berømmelse, men ikke desto mindre utrætteligt arbejder på at forny sig. Efter roller som for eksempel Aragorn i ’Ringenes herre’ er han en international stjerne, som kan vælge og vrage. Han vælger at bruge sin status og sit talent i film, der stædigt prøver at holde filmen i live som en eksperimenterende og nysgerrig kunstart,« lød det blandt andet i filmkritikernes begrundelse, der lagde vægt på, at han bygger bro mellem Danmark og det store udland.

»Viggo Mortensen med de danske rødder er ikke bare en skuespiller, vi er stolte over at have halvpart i, men en kunstner, som utrætteligt arbejder på at udvikle og raffinere sin metier. Der er et særligt bånd mellem Danmark og Viggo Mortensen. Det vil vi med denne Æres-Bodil gerne være med til at gøre endnu stærkere,« lød ordene.

------

Den samlede vinderliste:

Årets Bodil-vindere 2015 (dvs. vindere for filmåret 2014), er:

Bedste film: ’Stille hjerte’
Bedste mandlige hovedrolle: Henrik Birch i ’Klumpfisken’
Bedste kvindelige hovedrolle: Danica Curcic i ’Stille hjerte’
Bedste mandlige birolle: Pilou Asbæk i ’Stille hjerte’
Bedste kvindelige birolle: Susanne Storm i ’Klumpfisken’
Bedste ikke-amerikanske film: ’Force majeure’
Bedste amerikanske film: ’Boyhood’
Bedste fotograf: Niels Thastum for ’Når dyrene drømmer’
Bedste dokumentarfilm: Joshua Oppenheimers ’The look of silence’
Sær-Bodil: Molly Malene Stensgaard
Æres-Bodil: Viggo Mortensen
Henning Bahs Prisen: Rie Lykke for ’Kapgang’
Årets Filmmanuskript: Christian Torpe for ’Stille hjerte’