I 2013 tabte Katja Stock Pekruhn finalen i Den Store Bagedyst til Annemette Voss. I videoen over artiklen kan du se Voss' fortælle om sin absolutte hadekage.

40-årige Katja Stock Pekruhn blev kendt for sine store smil, da hun deltog i tv-programmet 'Den Store Bagedyst'. Nu afslører hun, at hun har kæmpet med angst, siden hun var seks år

Hjertet begynder pludselig at banke meget hurtigt. Munden bliver knastør. Det gør ondt i bryst og arm, og så kommerne tankerne om, at 'nu skal jeg dø'. Sådan har Katja Stock Pekruhn oplevet angstanfald.

Hun nåede helt frem til finalen i 'Den Store Bagedyst' i 2013. Men ved den sidste og afgørende duel, blev hun slået af Annemette Voss. Nederlaget blev kulminationen på en alt for lang periode med en alt for stram kalender for Katja Stock Pekruhn. Da kameraerne blev slukket, og hun kom tilbage til Aabenraa, brød hun helt sammen.

»Jeg gik en tur i skoven, da jeg pludselig ikke kunne få vejret. Jeg brød sammen og græd og græd, og de næste mange måneder lå jeg på sofaen og havde det skidt. Jeg følte, at jeg ikke var god nok, når jeg ikke vandt,« fortæller hun i ugebladet Hjemmet i denne uge.

Katja Stock Pekruhn oplevede sit første angstanfald, da hun som 6-årig var begyndt i børnehaveklassen og hjertet pludselig begyndte at banke derud af. Læreren forstod ikke helt, hvad der var galt, men kørte Katja hjem. Katja husker ikke længere, hvad læreren sagde, men hun husker følelsen af at føle sig forkert.

Angst er den tredjehyppigste diagnose, som stilles hos de praktiserende læger. Omkring 12 % vil blive ramt af angstsymptomer i løbet af et år. Og 13-29 % af befolkningen vil få en angstlidelse på et tidspunkt i deres liv. Når sygdommen rammer, koster det ofte længere tids sygefravær. Kort før jul afsatte Folketinget penge til forsøg med vederlagsfri psykologbehandling til unge 18-20 årige med moderat angst og depression.

Katja Stock Pekruhn fortæller, at hun vurderer, at hendes angst bunder i traumer med fysiske overgreb og psykiske svigt i barndommen. Siden det første angstanfald som 6-årig, har hun oplevet utallige episoder siden.

»Jeg kan have haft en god morgen, men på vej på arbejde får jeg pludselig den tanke, at der har været et terrorangreb på mine pigers skole. Jeg får ondt i brystet og armen og føler, at nu skal jeg dø. Toget med alle tankerne kører bare, og jeg føler mig så hjælpeløs og forladt,« fortæller Katja Stock Pekruhn.

Hun arbejder som skolesekretær på den tyske skole i Tønder, og så har hun også for nylig haft debut som foredragsholder, hvor hun vil hjælpe andre med værktøjer til kampen mod angst.