DONG Energy hemmeligholder oplysninger, som selskabet gav til en række analytikere i april. Energiselskabet vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag sorte overstregninger i en vigtig præsentation, og det får hård kritik af Dansk Aktionærforening. DONG forsikrer, at alle væsentlige pointer til analytikerne er med i prospektet.

Blot et døgn før DONG Energy lader sig notere på fondsbørsen i København, rejses der nu tvivl om, hvorvidt alle investorer har lige adgang til information om det statsejede energiselskab.

Berlingske er gennem en aktindsigt i Finansministeriet kommet i besiddelse af en 218-sider lang præsentation, som de seks medlemmer af DONGs koncernledelse gav til en gruppe analytikere 7. april i år.

Men præsentationen er ikke let at læse. Flere steder er passager om så essentielle spørgsmål som prisen på havvindmøllestrøm og status på de milliardstore frasalg af havvindmølleparker nemlig streget over, og DONG Energy vil ikke fortælle, hvad der gemmer sig bag overstregningerne, selv om selskabet netop har sendt et næsten 700-sider langt prospekt på gaden, der skulle beskrive alle relevante dele af selskabet.

Det får nu flere aktører til at rette en hård kritik af DONG Energy for ikke at give samme information til alle aktionærer og tilgodese analytikerne, der arbejder for selskabets emissionsbanker.

»Hvis de professionelle må se det, så vil vi også se det. Det lyder til, at DONG mener, at det er nogle ligegyldige detaljer, som de har opsummeret, og det håber jeg for DONG, at de har ret i. Ikke desto mindre, så er det dårlig stil at stå bag lukkede døre med investorerne og give informationer, som de private ikke har adgang til,« siger adm. direktør i Danske Aktionærforening Jens Møller Nielsen.

»Hvis det er væsentligt nok til at komme med i en præsentation til professionelle investorer, så bør det også være væsentligt at få med til private investorer. Hvis der er noget, man ikke vil have ud til offentligheden, så skal man lade være med at fortælle det til nogen investorer.«

Analytiker-undren

Berlingske har forelagt spørgsmålet om DONGs mange overstregninger i aktindsigten for juraprofessor Jesper Lau Hansen, der er en af Danmarks førende kapaciteter på det børsretslige område. Han vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men har nogle generelle betænkeligheder ved at overstrege information, som en begrænset gruppe har fået.

»Min holdning er den, at der kan være et problem lige så snart, at man taler med nogle og ikke med andre. Men det er ikke nødvendigvis et juridisk problem, for der kan være tale om nogle konkurrencefølsomme ting, som ikke nødvendigvis har været vigtige eller på anden vis er afdækket af andre meddelelser til markedet,« siger Jesper Lau Hansen.

»En sådan praksis kan meget vel være helt lovlig, hvis det gøres rigtigt. Men at der også er et problem ved at håndtere tingene på denne måde, det er evident. Det kan være et problem, for det rejser spørgsmålet, om nogen har fået noget at vide, som andre ikke har.«

To af de personer, der ikke har haft adgang til investorpræsentationen, er mangeårige aktieanalytiker Lau Svenssen og DONG-analytiker hos Sydbank Morten Imsgard. Sidstnævnte kalder situationen, hvor DONG har overstreget information, for »speciel«.

»Hvad kan man have fortalt, som man ikke har fortalt i prospektet, der i sagens natur skal være dækkende for forretningen? Hvis man har noget væsentlig information, som man har udeladt, men som man alligevel har givet til nogen, så er det noget specielt,« siger Morten Imsgard, hvis undren deles af Lau Svenssen:

»Jeg ville da gerne vide, hvad der står bag overstregningen, og det undrer mig, at man putter med oplysningerne,« siger han.

DONG afviser

Berlingske ville gerne have foretaget et mundtligt interview med DONG Energy. Det har DONG dog ikke villet stille op til, men kommunikationschef Martin Barlebo forsikrer i et skriftligt svar, at prospektet indeholder al den relevante information:

»DONG Energy gav, inden prospektet var færdiggjort, en præsentation til bankkonsortiets analytikere. I aktindsigten har vi overstreget information, som ikke er endt med at være en del af prospektet i den form, informationen indgik i præsentationen, eller som er medtaget i prospektet i en lidt anden form,« skriver kommunikationschefen og fortsætter:

»Der er ikke tale om, at nogen investorer har fået væsentlig information, som andre investorer ikke har fået. Prospektet på ca. 700 sider indeholder al væsentlig information om DONG Energy og sikrer, at alle investorer har adgang til al nødvendig information for at kunne træffe deres beslutning.«

DONG går på børsen torsdag klokken ni.