Toiletpapir distribuerer snarere afføringen rundt end at fjerne den helt, mener ekspert.

Mens det stadig bliver benyttet i sydeuropæiske, arabiske og asiatiske hjem, havde bidetet sin storhedstid i Danmark helt tilbage i 60erne og 70erne. Siden da er den lille vask blevet en sjældenhed i de danske hjem, og i 2011 solgte badfirmaet Bad & Stil også kun tre af slagsen.

Men det skal tilbage i de vestlige hjem, mener den amerikanske afføringsekspert Rose George, der ikke er fan af toiletpapir.

»Du ville jo heller ikke vaske dig med en tør vaskeklud - så hvorfor tror du, at tørt toiletpapir renser dig?« spørger hun i et interview med onlinemagasinet Tonic.

»Jeg finder det forvirrende, at så mange mennesker render rundt med beskidte numser og bilder sig ind, at de er rene.«

Det er ikke kun materialerne, vi tørrer os med, der er et problem. Det er også måden, vi gør det på - og det kan især have konsekvenser for kvinder:

»Får du tarmbakterier op i skeden, kan det give skedekatar og betændelse. Betændelsen kan vandre op gennem eksempelvis livmoderen og give underlivsbetændelse.«

Det forklarede Lars Krag Møller, overlæge på Gynækologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, til metroxpress tilbage i september 2016, da en YouGov-undersøgelse viste, at hver tredje kvinde tørrer sig forkert bagi: Med hånden forfra.

Tørrer du dig forfra eller bagfra, når du har lavet stort?
Blandt de 898, der har ønsket at svare på spørgsmålet, fordeler kvindernes svar således:
Bagfra: 58 %
Forfra: 28 %
Både forfra og bagfra: 10 %
Det er forskelligt: 2 %
Ved ikke: 2 %

Undersøgelsen blev baseret på interview med 1.013 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år i perioden 02. til 05. september 2016. Stikprøven er repræsentativ på køn, alder, geografi, samt stemmeafgivelse ved valget den 18. juni 2015. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 3,1% (procentpoint).