Det er unødvendigt at spørge, om du så håndboldfinalen søndag.

Hele landet så med – med få undtagelser – i de to timer, hvor vi blev verdensmestre igen.

Hele 2,6 millioner danskere stod op og råbte ad skærmen, da Niklas Landin tryllede endnu en redning frem. De fleste af os var næsten lige så udmattede som den danske træner, Nikolaj Jacobsen, der umiddelbart efter afslutningen satte sig ned for ikke at kollapse. Håndbold er en fantastisk tv-sport, men den er mere end det.

Håndboldherrerne er med deres store gennemslagskraft på tv blevet forbilleder for enhver lille dreng eller pige, der gerne vil drømme stort. Holdet, for selv om der er stjerner som Mikkel Hansen og Niklas Landin, er håndbold først og fremmest en holdsport. Hverken Mikkel eller Niklas kunne funkle, hvis ikke de havde de nye stjerner som Mathias Gidsel eller Magnus Saugstrup at spille sammen med. Stjernerne løfter holdet – men holdet er afgørende for stjernerne. Det ved alle i den sport.

Håndboldherrerne symboliserer på den måde det bedste ved den danske samfundsmodel. Vi har forskellige talenter, men vi er afhængige af hinanden. Sådan er det i skolen, sådan er det i erhvervslivet, og sådan er det ikke mindst i idrættens verden.

Dansk idræt kan være stolt af dette guldhold, for det er et produkt af en struktur, der er unik. Håndboldsporten – og mange andre sportsgrene – drives året rundt af frivillige skolelærere, montører, kontorchefer og direktører, der alle brænder for deres sport. Her mødes danskerne i et fællesskab, hvor det ikke er løn eller titler, der betyder noget, men udelukkende kærligheden til sporten, der får dem til at lægge time efter time i hallen. De frivillige elsker at se andre blive lige så begejstrede som dem selv, og stoltheden stiger, når de lokale rammer landsholdene.

Det er ikke tilfældigt, at den nye stjerne Mathias Gidsel kommer fra Skjern i Vestjylland. Eller den nye jernmand i forsvaret, Magnus Saugstrup, der kommer fra Nøvling i Nordjylland. Eller den nye flyvende venstrefløj, Emil Jacobsen, der kommer fra Kerteminde. Eller … man kunne fortsætte listen, for alle de nye stjerner kan kun flyve, hvis de har kravlet i en mindre klub og fået den opmærksomhed, som alle børn vokser af.

Lige nu er alle små håbefulde Mikkel'er, Niklas'er og Mathias'er udelukket fra at møde andre håbefulde Emil'er, Mads'er og Simon'er i håndboldhallen. Corona har lukket al indendørs sport ned, og Guldholdet har været det perfekte samlingspunkt i en tid, hvor lyset har været slukket. Men de er også en påmindelse om, at idræt er mere end at kaste med en bold.

Guldet gik fortjent til verdens bedste håndboldspillere, men de fik hjælp af verdens bedste medhjælpere.