Jacob Bundsgaards trone som ukronet konge af Aarhus vakler. En halvering af hans personlige stemmer og en tilbagegang for Socialdemokratiet i Aarhus på ni procent. Det er et katastrofevalg, og det handler ikke kun om mink og sms'er, som borgmesteren ellers har forsøgt at forklare sig med.

Det er et klart signal fra borgerne i Aarhus. De vil have en anden retning stukket ud fra rådhuset.

For der er meget, der halter her i Danmarks næststørste by, og det er i sidste ende borgmesterens ansvar. Skoleklasserne er fyldte, børn, unge og voksne med særlige behov skal vente i uendelig lang tid på den rette hjælp, hvis de overhovedet får den.

Hver sjette skoleelev i Aarhus mistrives. Det er et rystende tal, som er et kæmpe advarselsskilt om, at noget er grundlæggende galt i folkeskolen. Privatskolerne melder om lange ventelister af børn, hvis forældre har fået nok.

Mange af byens botilbud sejler. De er fyldt med vold, trusler og medarbejdere, der bliver syge af at gå på arbejde.

I midtbyen har mange svært ved at genkende Aarhus, hvor der gror højhuse op som svampe i en fugtig skovbund til fordel for gamle, historiske bygninger. Og det er ikke alt sammen kantareller, der skyder frem. Letbanen giver de fleste pendlere søvnløse nætter, når frosten kommer.

Dertil kommer, at en konstant fremgang for Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i front, er afløst af en tung tåge af slettede sms'er og aflivede mink (uden hjemmel!). Hver dag kommer nye opsigtsvækkende detaljer frem fra magtens centrum i de dage, hvor en af moderne tids største politiske skandaler fandt sted. Med en socialdemokratisk statsminister i spidsen. Bundsgaard har selv peget på Socialdemokratiets problemer som årsagen til, at hans eget stemmetal dykkede til det halve.

Det hjælper selvfølgelig ikke på sagen, at hans parti halter nationalt. Men man mister ikke 20.000 vælgere uden, at man har gjort noget forkert selv lokalt.

Jacob Bundsgaard er heldig med, at hans kolleger i rød blok har oplevet et godt valg i Aarhus. SF, Radikale Venstre og Enhedslisten går alle frem, og et svagt Venstre går tilbage. Så gør det ikke så meget, at De Konservative er blevet det næststørste parti i Aarhus, når resten af den borgerlige flok er i mildest talt dårlig kampform.

Men resultatet bør alligevel give bykongen Bundsgaard, der har været borgmester siden 2011, noget at gruble over. Han kan genopfinde sig selv og sit parti i Aarhus, men måske er det også tid til en anden refleksion. Er det ved at være tid til, at Bundsgaard begynder at køre en afløser i stilling?

Han har sikret sig four more years, det er en oplagt chance for at bygge det politiske stortalent Anders Winnerskjold op som ny mand i front for Socialdemokratiet i Aarhus, der kan tage over med god tid til næste valg.

10 år er lang tid som borgmester. 14 år er for lang tid.