Brandmænd får nu alligevel mulighed for at være med til juletræstændinger, selvom SKAT har sat en stopper for den årlige tradition.

Det er ejeren af firmaet computerproblemer.dk, Torben Ryttersgaard, der nu forsøger at komme brandmændene til undsætning.

Han ejer en brandbil, som han bruger til at 'lave antennearbejde og servicere kunderne med', og er mere end villig til at låne den ud til brandmænd, der ønsker deltage i juletræstændinger rundt omkring i landet.

- Jeg vil egentlig bare hjælpe, nu når SKAT er så pjattede og laver ballade med det her. Hvis ikke de mener, at julemanden skal have lov til at tænde juletræsbelysningen, så synes jeg da bare, at det helt fint, hvis brandfolkene vil låne min brandbil i stedet, siger Torben Ryttersgaard til bt.dk.

Tilbuddet kommer i kølvandet på, at borgerne i Frederikssund måtte se langt efter brandvæsenet i forbindelse med årets juletræstænding. I stedet for at blive løftet op i brandbilens lift, måtte julemanden blive på jorden og trykke på en stikkontakt for at få lyset tændt.

Den årelange tradition blev ændret, fordi skat har fastslået, at brandbilerne kun må bruges til at slukke brande og redde liv. Alle andre aktiviteter - som at deltage i juletræstændingen, kan medføre, at brandstationen skal betale fuld afgift på bilerne.

Men nu kan brandmændene, hvis formand har udtrykt stor ærgrelse over tiltaget, selv afgøre, om de vil give en hånd med.

- Hvis bare de henter den her i Slagelse og afleverer den med samme mængde benzin på, så skal jeg nok sørge for, at den er klar til at køre. Er det folk, som er tilknyttet brandvæsenet og er skolet i at køre sådan en, så er det helt fint med mig. De skal have lov til at hjælpe, og det kan de så gøre nu uden at få ballade, siger Torben Ryttersgaard.

SKATs henstilling til brandvæsenet er opstået, fordi en borger i Nordsjælland sidste år klagede til skat, da brandvæsenet kørte julegaver ud til den lokale sportsklub i en brandbil.

Indtil da havde SKAT set igennem fingre med reglen om, at man ikke må bruge bilerne til andet end beredskabsmæssige formål, men det har borgerens klage altså sat en stopper for.