Han troede, det var en banal halsbetændelse. Og da han tirsdag aften mellem første og anden akt i forstillingen ’Dirty Dancing’ fik et ildebefindende, havde skuespiller Robert Hansen ingen idé om, at hans liv var i overhængende fare.

Men det var det. Faktisk var hans tilstand så kritisk, at hver tredje i hans forfatning dør inden for 24 timer.

Natten til onsdag den 15. april blev 35-årige Robert Hansen akut opereret i hjertet i otte timer, da det stod klart, at han havde en flænge i hovedpulsåren. En operation, der er en af de største og mest risikable man kan gennemgå, forklarer forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Læs også:

»Det er en ret farlig og omfangsrig operation, der er forbundet med høj dødelighed. Man åbner brystkassen, og så stopper man simpelthen hjertet, mens operationen står på og holder patienten kunstigt i live. Hyppigst sætter man et rør ind i hovedpulsåren, men hvis riften går mod hjertet, kan det også være nødvendigt at sætte en ny hjerteklap ind,« siger professor Gunnar Gislason, der forklarer, at dødeligheden det første døgn stiger med en procent i timen.

Billede fra 2015, hvor Robert Hansen blev indlagt med hjerteproblemer.
Billede fra 2015, hvor Robert Hansen blev indlagt med hjerteproblemer. Foto: Foto: Robert Hansen
Vis mere

Robert Hansen sendte søndag en hilsen fra sygesengen på Rigshospitalet, hvor han skriver, at han føler sig heldig over at være i live.

Læs også:

Og han har da god grund til at prise sig lykkelig, siger Gunnar Gislason.

»Han er meget heldig, at han er kommet på operationsbordet så hurtigt. Hvis man ikke opererer, er dødeligheden næsten 75 procent,« siger forskningschefen, der påpeger, at Robert Hansen symptomer endda var lidt atypiske, og at det derfor var ekstra heldigt, at man reagerede ved at køre ham på hospitalet.

»Oftest får man meget akutte og meget kraftige smerter, når man har en flænge på hovedpulsåren. Han har muligvis haft begyndende eller små rifter, idet han har følt sig utilpas i længere tid,« siger han.

Læs også:

Typisk er det hos personer med længerevarende forhøjet blodtryk eller hos personer med åreforkalkning, man vil se de fatale flænger i hovedpulsåren. Hos andre opstår de på grund af arvelige tilstande som bindevævsforandringer, og hos en tredje gruppe patienter opstår de uden nogen forklaring.

Forskningschefen kalder det dog ’usædvanligt’, at en 35-årig mand i god fysisk form får den slags rifter.

Robert Hansen vil resten af sit liv skulle tage særlige hensyn i forhold til sit hjerte.

»Det tager 3-6 måneder at komme sig over operationen, men man må sige, at han har et godt udgangspunkt, fordi han er ung og sund. Men han skal passe på ikke at blive overbelastet i fremtiden. Han skal undgå tunge løft, og kommer aldrig til at dyrke motion på ekstremt plan,« siger Gunnar Gislason.

Robert Hansen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at uddybe sin situation yderligere.