Det er langt fra første gang, at Kulturministeren bringer sig selv i dårligt lys af nepotisme og vennetjenester

Fra 2007 til 2009 var Uffe Elbæk direktør for sports- og kulturbegivenheden World Outgames, der i 2009 fandt sted i København. Her blev han udsat for massiv kritik fra politikere og eksperter, der beskyldte ham for nepotisme, lovbrud og misbrug af tusinder af offentlige støttekroner.

Måtte stå skoleret

Københavns Kommune havde bevilliget 23 mio. kr. til projektet, og Elbæk måtte stå skoleret for Københavns Byråd og forklare sig efter han havde brugt 9.000 af projektets penge på en rejse til en venindes bryllup i Dallas, og efterfølgende viste det sig, at både hans personlige ven og hans søn Frej var ansat i forbindelse med World Outgames. Det fik bl.a. de konservative på Københavns Rådhus til at kræve, at han blev fyret.

Ansatte sønnen

Uffe Elbæk hyrede sin gode ven Jørgen Smidstrup til at lave al grafisk materiale til World Outgames. Det er i følge inhabilitetsreglerne i forvaltningsloven ulovligt at hyre egne venner til at udføre arbejde for et offentligt støttet projekt som World Outgames. Jørgen Smidstrup modtog 94.660 offentlige støttekroner for arbejdet.

Derudover var Uffe Elbæks egen søn Frej ansat i kommunikationsfirmaet Prime Kommunikation, der stod for PR-arbejdet i forbindelse med begivenheden.

Endte med underskud

Selv forklarede Uffe Elbæk, at rejsen til Dallas havde et fagligt formål, idet han der havde mulighed for at møde personer, der havde relevans for World Outgames. Hvad angik samarbejdet med Prime Kommunikation forklarede han, at det var en del af en sponsoraftale, så firmaet ikke modtog penge for arbejdet, og at hans søn Frej blev ansat efter den aftale blev indgået.

Rettet:
I den oprindelige version af denne artikel fremgik det, at World Outgames havde givet et underskud på fem millioner kroner. Det er ikke korrekt. Ifølge regnskabet gav World Outgames et overskud på 1,43 millioner kroner. BT beklager.