I Haderslev skaber grupper af mandlige asylansøgere utryghed i nattelivet. 19-årige Nanna blev for nylig offer for både sexchikane og overfald

Juledag skulle have været en hyggelig og sjov aften i byen sammen med veninderne, men byturen endte i stedet i et mareridt for 19-årige Nanna.

På et diskotek i Haderslev blev hun i første omgang udsat for sexchikane af en ung mand af udenlandsk herkomst, da hun stod på dansegulvet. Og da hun et par timer senere forlod diskoteket, stod manden uden for og ventede sammen en gruppe på fire-fem andre udenlandske mænd.

»De løb efter mig. Manden fik fat i min venstre skulder, og han slog mig to-tre gange på venstre side af hovedet. Jeg blev meget bange, for de begyndte at råbe alt muligt på et sprog, jeg ikke forstår. Heldigvis kom der nogle mennesker forbi, de gik hen til os, og så løb jeg væk derfra og fik fat i en taxa, så jeg kunne komme hjem,« fortæller Nanna, der af frygt for repressalier ikke ønsker at stå frem med sit efternavn.

Seksuelle overgreb

Debatten om mandlige asylansøgeres generende opførsel og uønskede seksuelle tilnærmelser er for alvor blusset op i Europa og herhjemme, efter flere hundrede kvinder har anmeldt voldsomme seksuelle overgreb i Køln nytårsaften, hvor tysk politi så magtesløst til.

I sidste uge kom det så frem, at unge kvinder i Thisted, Sønderborg og Haderslev også har mærket til ubehagelig opførsel fra nogle af de mandlige asylansøgere, der er kommet til Danmark den seneste tid. Nanna ved ikke med sikkerhed, om hendes krænker er asylansøger, men det føler hun sig overbevist om, at han er.

»Da han begynder at gramse på mig bagpå og i skridtet, så råber jeg »nej« og »no«, men det forstår han ikke. Han bliver bare ved. Da jeg skubber ham væk, begynder han at råbe »sex« lige op i ansigtet på mig,« siger hun.

Åbenlyse problemer

Hun har valgt at stå frem og fortælle sin oplevelse, fordi der mangler fokus på problemet, mener hun.

»Jeg føler mig ikke decideret bange, og jeg tør godt sætte mine fødder i nattelivet igen, men der er nogle åbenlyse problemer, der skal italesættes,« siger Nanna.

Hun har gået i byen i Haderslev i flere år, men problemerne med chikane i nattelivet opstod først i december sidste år, siger hun. Asylcentret ved Beredskabsstyrelsen i Haderslev åbnede i november.

»Det er ikke så meget, at der sker gramserier på diskoteker, for det kunne danske drenge også finde på. Men asylansøgerne samles i store flokke, og de omringer dig nærmest. De venter ude på gaden på, at vi kommer ud. Det er enormt ubehageligt. Det ødelægger fuldstændig trygheden i byen, og det ødelægger de andre asylansøgeres og flygtninges ry,« siger Nanna.

Ikke den eneste

Hun er ikke den eneste, der har oplevet at blive ’stalket’ i nattelivet. BT var fredag aften på gaden i Haderslev, og her berettede flere andre unge kvinder også om at blive forfulgt. En af dem er Inge Toft, der ligesom Nanna var i byen juledag.

»Hele aftenen var der to udlændinge, der nedstirrede mig. Da jeg ville hjem, kan jeg se de to mænd venter udenfor. Derfor venter jeg med at gå. Da jeg kigger efter dem lidt senere, er de væk, og så går jeg hjemad. Da jeg er cirka 15 skridt fra min opgang, hører jeg skridt bag mig, og så ser jeg de to mænd. Jeg råber til dem: »Hvad fanden har I gang i?« og så skynder jeg mig inden for og låser døren,« fortæller Inge Toft.

Hverken Nanna eller Inge Toft har meldt de respektive episoder til politiet.

»Jeg overvejede nøje, om jeg skulle melde episoden, men jeg valgte at lade være. Jeg ville ikke udsætte mig selv for en betjent, der forsøgte at dysse ned på min oplevelse eller stille dumme spørgsmål så som »er du sikker på at du ikke inviterede dem med hjem?«. Da jeg så udsendelsen »Jeg blev voldtaget« på DR1 senere hen, bekræftede det mig kun i, hvad jeg havde valgt at gøre,« siger Inge Toft.

Nanna fortæller ligeledes, at hun var i chok efter overfaldet og bare ville hjem.

»Jeg ville ikke kunne genkende gerningsmanden, hvis jeg skulle på asylcentret og udpege ham, og derfor troede jeg ikke, at politiet ville tage mig seriøst,« siger hun.

’De kan ikke styre sig’

Det er ikke kun de unge kvinder, der har bemærket de unge asylansøgeres indtog i nattelivet i Haderslev. Rafi Ibrahim ejer to barer i byen, og har indtil for nylig også ejet et diskotek, og han har ved selvsyn oplevet, hvordan de unge asylansøgere gør nattelivet utrygt.

»Da jeg havde diskoteket, prøvede vi at invitere flygtningene ind gratis, men det gik helt galt. Kunderne klagede over, at de blev gramset på, så til sidst var jeg nødt til at udelukke dem fra stedet. De opfører sig som om, de aldrig havde set en kvinde før. Det er et mindretal, der ikke kan styre sig, men det er desværre et meget synligt mindretal,« fortæller Rafi Ibrahim, der selv kom til Danmark fra Syrien som barn.

Han stod i sidste uge frem på TV Syd og fortalte om sin opfattelse af problemerne, og derefter væltede det ind med beskeder fra hovedsagligt unge kvinder, der fortalte om ubehagelige episoder i nattelivet.

»Jeg har fået over 200 beskeder på få dage, så det kan ikke være et lille, isoleret problem. Jeg ved ikke hvad løsningen er, måske er det undervisning i danske værdier, måske er det psykologhjælp. Jeg tror nogle af dem har krigstraumer eller noget i den stil, for det er ikke normal opførsel at omringe piger på diskotek eller gaden og uhæmmet begynde at gramse på dem,« siger Rafi Ibrahim.

RETTELSE: I den oprindelige artikel fremgik det i citat fra Inge Toft, at hun fortrød, at hun ikke havde anmeldt episoden, hvor hun blev forfulgt. Hun har efterfølgende kontaktet BT, så citatet nu fremstår korrekt.