Fire rumænere tager idag bussen tilbage til Rumænien efter at have boet i Danmark de sidste fire uger under slavelignende forhold i den nordsjællandske kommune, Helsingør.

Nordsjællands Politi fandt rumænerne lørdag aften boende i en kælder i en villa på Montebello Allé i Helsingør uden vand, elektricitet, varme og toilet. 

Politiassistent Michael Ogilvie-Bronée var ikke selv tilstede ved aktionen lørdag, men er efterfølgende kommet på sagen.

- Mine kollegaer, som var der, fortæller, at det var et gralt syn. Der var rotteafføring på gulvtæppet, der lugtede slemt og toiletpapir lå i dynger på gulvet ved siden af andet afføring, siger han.

- Det var ikke et sted egnet til mennesker.   

Ifølge politiet havde rumænerne ikke spist i flere dage, de ejede ikke en krone og opførte sig apatiske.

Michael Ogilvie-Bronée fortæller, at underetagen var spærret af fra resten af huset med en plade, og rumænerne kunne derfor kun opholde sig i kælderen.

Inden Nordsjællands Politi fandt de i alt seks rumænere, blev de hentet hver dag i en varevogn ved 14-tiden. De blev kørt til institutioner og skoler i Gribskov Kommune, hvor de skulle gøre rent. Her tog de også bad og vaskede sig, inden de blev hentet igen næste morgen, skriver Helsingør Dagblad.

Rumænerne ankom til Danmark den 23. maj, arbejdede syv dage om ugen 19 timer i streg, men har aldrig modtaget løn som lovet. 

Arbejdsgiveren var rengøringsfirmaet JD Rengøring, der drives af en herboende serbisk familie. David Nika er ejer af rengøringsfirmaet og selvsamme David Nika står som én af medejerne af den kummerlige villa, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Ifølge Helsingør Dagblad blev rumænerne behandlet som dyr i zoologisk have og blev 'fodret' af arbejdsgiveren. Hver tredje dag kom der en bil forbi villaen med en pose kød. Kødet blev smidt ned i kælderen til rumænere, som straks tilberedte kødet for at undgå fordærvelse. 'Køkkenet' bestod af en grill i forhaven.

Det er rumænerne selv, som har kontaktet familie i hjemlandet og fortalt, at de blev tilbageholdt mod deres vilje. Familien kontaktede det rumænske konsulat i Danmark, som gjorde Nordsjællands Politi opmærksomme på situationen fredag.

Efter befrielsen lørdag aften henvendte politiet sig til Helsingørs Kommunens sociale myndigheder.

- De afviser at yde de seks rumænere nogen form for hjælp eller husly, og derfor har vi sat dem i arrest, så de kan få lidt pleje, siger politikommissær Erik Skiver til Helsingør Dagblad tirsdag.

Siden da er to af rumænerne løsladt til gaden, mens de resterende fire fandt husly i herberget En varm Seng på Nørrebro. 

Herfra ydede politiassistent Michael Ogilvie-Bronée den ekstra service tidligt torsdag morgen at køre de fire rumænere til det rumænske konsulat, hvor de vil få penge til busturen hjem.

Rumænerne er nu overgivet til konsulatets varetægt og skal med en bus hjem til Rumænien klokken 19 torsdag aften. De fire rumænere er alle i familie. Der er tale om en kvinde på 38 år og mænd på 61, 49 og 20 år.