For fem år siden fik 16-årige Simon Schmidt konstateret kræft. Nu cykler hans far til Paris med Team Rynkeby for at samle penge ind til kræftramte børn og deres familier

»Hele verden faldt sammen.« 43-årige Rene Schmidt husker tydeligt, hvordan en alvorlig og skræmmende nyhed i 2011 vendte op og ned på hans og hans families liv. Hans 11-årige søn Simon havde leukæmi.

Den kræftdiagnose blev indledningen til knap tre års sygdomsforløb præget af frygt og frustrationer. Det tog hårdt på hele familien, og i dag er Rene Schmidt fuld af taknemmelighed over, at mareridtet er overstået, og at hans søn er rask igen.

Og netop den taknemmelighed har fået Rene Schmidt til at sætte kurs mod Paris. I går spændte han hjelmen og hoppede op på cyklen for at deltage i cykelløbet Team Rynkeby, som har til formål at samle penge ind til kræftramte børn og deres familier.

»Da Simon var syg, havde han rigtig stor glæde af Børnecancerfonden, og nu vil jeg gerne betale lidt igen. Gennem fonden mødte Simon andre børn med kræft og var blandt andet på nogle forskellige ture, og jeg håber, at de børn og unge, som får konstateret kræft i dag, kan få de samme tilbud, som Simon fik,« siger Rene Schmidt.

Den 43-årige far kørte af sted fra Rådhuspladsen sammen med cirka 200 andre cykelryttere. Inden de kørte mod den franske hovedstad, gik turen til Rigshospitalet, og på den korte distance fra Rådhuspladsen til hospitalet fik de selskab af et par ekstra cykelryttere – nemlig 25 børn og unge, som tidligere har haft kræft. Blandt andre Rene Schmidts søn.

»Det er fantastisk dejligt at kunne cykle sammen med Simon i dag. Jeg håber, at vi kan være med til at vise, at man sagtens kan komme godt ud på den anden side efter et kræftforløb – selvom det føles utrolig hårdt,« siger Rene Schmidt.

Afgørende rolle
Og det har været hårdt for Rene Schmidt og hans familie. Da hans søn i 2011 begyndte at klage over muskelsmerter, slog både han selv, hans kone og lægerne det hen med, at den 11-årige dreng var i voksealderen. Men smerterne blev ved, og efter et par måneder fik de forklaringen. Leukæmi.

Diagnosen betød, at Simon Schmidt blandt andet skulle igennem et kemoforløb, og det første halve år var han indlagt sammen med sin mor. Særligt her kom Børnecancerfonden til at spille en afgørende rolle.

Forkælelsescomputer
Gennem fonden søgte Rene Schmidt og hans kone om støtte og fik et forkælelseslegat på 5.000 kroner, så Simon Schmidt kunne købe en bærbar computer. På den måde kunne han via Skype følge med i undervisningen i sin folkeskoleklasse.

»Simon var en del af undervisningen, mens han var indlagt, og det betød meget for ham. Han var kun på Skype en halv eller en hel time om dagen, men han fik set sine venner og kunne snakke lidt med dem, og samtidig kunne han følge med i, hvad der foregik i klassen,« forklarer Rene Schmidt.

Skypeundervisningen betød, at Simon Schmidt efter indlæggelsen kunne vende tilbage til sin folkeskoleklasse uden at gå en klasse om, og nu har han afsluttet niende klasse med et fint snit på trods af knap tre år med sygdom.

For Simon Schmidt handler Team Rynkeby om at støtte og hjælpe nogle af de børn og unge, som netop nu gennemgår et sygdomsforløb som det, han selv har været igennem. Og den 16-årige dreng er både glad og stolt over, at hans far tager den godt 1.200 km lange tur til Paris.

»Jeg synes, at det er sejt! Det er virkelig en lang tur, men det går til et godt formål, så jeg er glad for, at han gør det,« siger han.