Gevinsten ved at lukke det såkaldte leasinghul er langt større end regeringen oplyser, mener eksperter.

Regeringen S-SF-R vurderer, at man kan hente én milliard ved at lukke det såkaldte leasinghul, der hidtil har gjort det muligt for bilforhandlere at give kæmperabatter på registreringsafgiften. Men gevinsten på én milliard er alt for lavt et skøn, mener to eksperter B.T. har talt med.

LÆS OGSÅ: 

- Èn milliard er et meget konservativt skøn. Tallet er meget større. Vi snakker måske 4-5 milliarder, og det er når man tager hensyn til at forbrugerne vil købe færre biler, siger direktør for prisportalen MyBanker John Norden, som har en 17 år lang fortid i autobranchen - og i flere år har undret sig over den manglende indgriben fra politikernes side.

LÆS OGSÅ: 

Lørdag kunne B.T. afsløre, at tre tidligere skatteministre har lukket øjnene for fidusen, der årligt har medført et milliardtab på statens budget. Det kommer nu den nuværende regering til gode, som med en bristet betalingsring netop har mistet en milliardindtægt, der skulle bruges på den kollektive trafik.

Sikkert spil

John Norden mener, at politikerne helt bevidst spiller med meget sikre kort. Men han undrer sig over, at man sætter tallet så lavt.

- Når bilsalget eksploderer og sætter rekord i en krisetid – og indtægten af bilafgifter alligevel falder, så er der noget rivende galt. Ud fra de tal alene er det nemt at regne ud, at en milliard er sat alt for lav, siger John Norden.

I 2010 vurderede bilforhandlerorganisationen DAF, at staten årligt ville tabe mindst 5,4 milliarder i 2010 på leasinghullet, hvilket kun underbygger John Nordens vurdering.

Et konservativt skøn

Chefanalytiker hos bilpriser.dk Niels Grøftehauge mener ligeledes, at tallet er meget lavt. Han er dog mere forsigtig i sit skøn på 2-3 milliarder.

- Jeg tror helt sikkert, at det er en politisk beslutning, at man har sat tallet så lavt. Ellers skulle de også gå ud, og bruge flere penge på den kollektive trafik, siger Niels Grøftehauge.

I en mail til B.T. indrømmer skatteminister Thor Møger, at én milliard er et forsigtigt skøn.

- Vi står fuldt inde for provenuet, som er et konservativt skøn på baggrund af grundige beregninger. Denne regering har et forsigtighedsprincip og det betyder, at vi vil være sikre på at få de penge ind, som vi budgetterer med.