Lederen af Rigspolitiets afdeling, der efterforsker pædofile netværk på internettet, advarer mod at følge komiker Torben Chris' eksempel og dele nøgenbilleder af børn på sociale medier.

Torben Chris burde have tænkt sig bedre om.

Det mener lederen af Rigspolitiets afdeling, som efterforsker seksuelt misbrug af børn, efter komikeren tidligere på ugen uploadede et billede på Facebook af sig selv og sin datter i et badekar.

»Det billede kan meget vel risikere at blive brugt i alle mulige kontekster, som kan være dybt krænkende over for datteren,« siger politikommissær Flemming Kjærside fra det Nationale Cyber Crime Center (NC3).

»Forestil dig lige, at næste gang, du møder det her billede, det er i et pædofilt forum med en pervers undertekst. Det kan man ikke styre. Billedet af ham og datteren kan bruges som teaser til at sige; kom ind her og se resten af billederne. Og det kan så være, at man ikke kan se ansigter på de andre billeder i serien, som så viser samlejescener eller lignende i et badekar med en voksen og et barn. De vil jo automatisk associeres tilbage til det første billede af en far med sit barn i badekarret,« siger politikommissæren.

Torben Chris lagde mandag et billede på Facebook af sig selv i karbad med sin toårige datter for at starte en debat om det, han selv kalder nøgenhedsforskrækkelse. Til billedet skrev han: Hør her: Børn og voksne må godt være nøgne sammen (…) Der er intet galt med en far, der vasker sin datters numse og tissekone, mens hun er barn. Tværtimod er det pisseulækkert, hvis ingen gør det og urimeligt, hvis kun moderen gør det«. Opslaget (indsæt hyperlink her) er blevet liket, delt og kommenteret tusindvis af gange.

Flemming Kjærside medgiver, at debatten, som komikeren har rejst med sit billede på Facebook, er »rigtig god.«

»Og det er fint og vigtigt, at vi kan opføre os naturligt over for vores børn. Men det ærgrer mig, at han illustrerer det ved, at han ligefrem offentliggør et billede af sig selv og sin fuldt genkendelige datter liggende nøgne i et badekar. I det øjeblik, man lægger sådan et billede op på nettet, mister man kontrollen over det,« siger Flemming Kjærside.

Den form for reaktion er dog ifølge Torben Chris netop noget af det, der er behov for at blive sat fokus på.

»Jeg kan ikke sige andet, end at det er en del af det hysteri, jeg gerne vil skabe debat om. Jeg synes, at når man siger, at man skal passe på med at lægge den slags billeder ud, så er det det samme som at sige, at der lidt er noget galt med det,« siger han og fortsætter:

»Under normale omstændigheder lægger jeg ikke den slags billeder op på min fanside, men her syntes jeg, det var vigtigt at italesætte det problem. Det bliver jo kun ved med at være tabubelagt, hvis der ikke er nogen, der viser, at de gør den slags, og alt kan jo manipuleres. Du kan lige så godt frygte, at babyer bliver manipuleret ind på et billede, hvor du er i bad alene. Det billede er ikke frækkere end en gennemsnitlig ble-reklame, og dem advares der vist ikke imod.«