Den gennemsnitlige forskel på mænd og kvinders timeløn ligger i dag på 14,5 procent. Det kan for nogen lyde af meget, men forskellen er faktisk faldet med omkring to procentpoint siden 2012.

Det fortæller forskeren Mona Jensen bag undersøgelsen: ’Forskelle mellem mænd og kvinders timeløn’, der er foretaget af det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd og netop er udkommet.

»Det kom bag på os, at lønforskellen er faldet de sidste 10 år. I det foregående årti er der ikke sket alverden, så dette er en uventet ændring. Ændringer ser ud til, at være fordi kvinder tager længere uddannelser og rykker sig længere op ad karrierestigen,« fortæller Mona Larsen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Ifølge undersøgelsen betyder lønforskellen på 14,5 procent, at når mænd i gennemsnit tjener 100 kroner, tjener kvinder i gennemsnit cirka 87  kroner. De 14,5 procent viser lønforskellen, uden at man tager højde for, at mænd og kvinder tager forskellige uddannelser og job. Hvis man regner dette med, så er lønforskellen på uændrede syv procent.

»De syv procent kan blandt andet afspejle, at kvinder og mænd i samme job får forskellig løn for samme arbejde eller andre ukendte årsager.«

Ifølge løn- og forhandlingsekspert Sanne Udsen er det, at mænd og kvinder i syv procent af tilfældende ikke får samme løn noget, der kan stamme fra, at kvinder er mere tilbøjelige til at ’tabe’ i en lønforhandling:

»Flere kvinder mener, at en lønforhandling er gået godt, hvis de får, det de beder om. De vil hellere undgå en ubehagelig situation end forhandle sig til højere løn, mens mænd er mere tilbøjelige til at stille højere krav og være forberedt på at ikke få alt, det de beder om. Det kan kvinder måske godt lære af,« siger Sanne Udsen.