»Jeg kan slet ikke forstå det«

Sådan lyder skuespilleren Sonja Richters ord inden filminstruktøren Kathrine Windfelds bisættelse fredag eftermiddag. Den 48-årige filminstruktør sov stille ind sidste fredag på et hospice efter få ugers sygdom.

BT er til stede ved bisættelsen, som finder sted i en propfyldt Johannes Kirke på Nørrebro i København, hvor familie, venner og bekendte er dukket op. Her er hun selv blevet døbt, og hendes farfar var præst i kirken i 25 år. Bisættelsen er begyndt klokken 14.

Kirken er fyldt til randen. Flere må stå bagest i kirken og langs væggene. Alle synger med på 'I Østen stiger solen op,' og man kan nærmest mærke sorgen og chokket over tabet i stemmerne, mens klokkespillet runger i kirkerummet, fortæller BT's udsendte.

Kirken er desuden fyldt med blomster, selvom familien på forhånd havde bedt folk om bidrag til ’Kathrine Windfelds mindelegat’ i stedet for blomster.

Kathrine Windfeld døde i en alder af 48 år af en meget aggressiv form for hjernetumor, som hun seks uger forinden, slet ikke anede, hun havde. Hun var ellers på vej mod et nyt eventyr i sit liv, fortæller præsten under bisættelsen:

»Kathrine døde med drømmekontrakt i hånden fra Hollywood. En film om Martin Luther King. Men vi skal huske på alt det, hun nåede at lave.«

»Kathrine ville ikke have sagt farvel. Hun ville sige på gensyn,«  konstaterer præsten og fortæller om Windfeld:

»Kathrine havde høje feministiske tanker – især om sin egen branche, der i hendes øjne er mandsdomineret. ’Hvor svært kan det være at få mere ligestilling,’ sagde hun.«

»Flere af hendes venner spørger nu: Hvem skal nu hjælpe mig? Hun gav mig altid de rigtige råd.«

Præsten fortæller desuden, Windfelds søn Otto ofte blev skrevet ind i de kontrakter, hun lavede som instruktør. Det var vigtigt for hende at have tid sammen med ham, når hverdagen var hektisk. Da hans mor køres bort efter bisættelsen bliver der slået en ring af kys og kram om sønnen. Kathrine Windfelds far Flemming Behrendt forlader flokken for at stå lidt alene.

Den populære instruktør havde stor succes med sine dramaserier i både ind- og udland. Hun har blandt andet instrueret den svenske serie ’Kronprinsessen’, som er baseret på forfatter Hanne-Vibeke Holst roman af samme navn.

Under produktionen af tv-serien opstod et nært venskab mellem den svenske komponist Jean-Paul Wall og Kathrine Windfeld. Derfor har denne komponeret et orgelværk til ære for sin gode veninde, som vil blive spillet til bisættelsen. Stykket hedder 'Kathrine'. Der var bomstille i kirken, effter stykket var opført.

Gæsterne er begyndt at møde op foran kirken. En lang række skuespillere er blandt andet mødt op.

Bodil Jørgensen siger til BT's udsendte:

»Det skønne menneske. Meget, meget chokerende og forfærdeligt, at noget kan ske på så kort tid,« siger hun.

Foredragsholderen og bloggeren Michelle Hviid er også dukket op:

»Det er første gang, jeg skal sige farvel til en god veninde, så jeg bliver meget rørt. Det bliver et stort savn. Jeg har jo selv haft en hjernetumor, så Kathrines død påvirker mig rigtig meget,« siger hun.

Hummel-ejer Christian Stadil har ikke været  tætte venner med Kathrine Windfeld. Men de har mødt hinanden flere gange og siddet i forskellige bestyrelser sammen.

»Hun havde en helt utrolig energi. Hun vil helt klart blive savnet,« siger han.

En meget berørt Sonja Richter er ankommet med bårebuketter.

»Det gik så stærkt,« siger hun.

Mange af gæsterne til bisættelsen er så berørte, at de ankommer til kirken med tårefyldte øjne - især kvinderne, beretter BT's udsendte. Flere ønsker af samme grund ikke at sige noget. Det gælder blandt andet skuespillerne Lars Mikkelsen og  Ann Eleonora Jørgensen og Lars Kaalund.

Ann Eleonora Jørgensen er for berørt til at sætte ord på situationen. Kathrine Windffeld var hendes svigerinde.

Tv-værten Clement Kjersgaard træder ind i kirken med tårer i øjnene. DR-kollegaen Trine Gøtzche har mødt Kathrine Windfeld ved flere lejligheder og er mødt op til bisættelsen for at støtte en veninde.

»Hun vil aldrig blive glemt,« konstaterer hun på vej ind i kirken.

Manuskriptforfatteren Dorte Warnøe husker især Kathrine Windfeld for hendes latter, siger hun.

»Og så var hun så rapkæftet på den mest charmerende måde,« tilføjer hun.

Hovedrolleindehaveren i serien 'Rita' Mille Dinesen kalder Windfeld en stærk og sej kvinde. Kathrine Windfeld instruerede tre afsnit af serien.