Cykelrytteren Lance Armstrong havde det. Den tidligere landsholdsspiller Ebbe Sand havde det. Og 41-årige Jens Pedersen havde det. Alle knækkede de sygdommen og overvandt testikelkræft. Nu opfordrer Jens Pedersen mænd til at tage deres helbred seriøst og gå til lægen, når det er nødvendigt.

»Vi kender det sikkert alle sammen, at man tænker, det går jo nok, men det går jo ikke,« siger Jens Pedersen til BT.

Han er 41 år, familiemand med kone og to børn og arbejder som administrerende direktør i Boldklubben Marienlyst. Jens Pedersen har netop fået fjernet sin ene testikel på grund af kræft, efter han for blot tre uger siden opdagede en knude på testiklen.

»Jeg kiggede mig selv dybt i øjnene og sagde til mig selv, ’nu er det nu’, og så skrev jeg til lægen, også selvom jeg ikke følte mig syg og dårlig. Men det var tydeligt for mig, at det skulle gøres,« siger Jens Pedersen.

'Det forsvinder nok af sig selv'

Jens Pedersen gør op med en kedelig tendens blandt danskerne. For ifølge en undersøgelse Kræftens Bekæmpelse har foretaget, vil omkring hver tredje dansker ikke gå til lægen, hvis de oplevede et uforklarligt vægttab, hoste eller hæshed i mere end en måned. Det er tre vigtige symptomer, der kan være tegn på kræft – og det kan koste liv. Samtidig siger seks ud af ti danskere i undersøgelsen, at de vil vente og se, om symptomerne forsvinder af sig selv.

I fredags skrev Jens Pedersen en lang statusopdatering på Facebook, som siden er gået viralt med næsten 8.000 delinger og over 21.000 reaktioner.

’Gå dog til lægen, mand!’ starter han og skriver videre:

’Søndag eftermiddag for tre uger siden under det obligatoriske søndagsbad opdagede jeg under vanlig grundig omvaskning noget sært. Der var noget ved den ene kugle (aka testikel), der ikke var helt, som det plejede. Tankerne for rundt i hovedet på mig. Endnu en beføling – det var der søren sjaskemig der stadigvæk. SHIT! ALARM BLINK BLINK.’

På Facebook beskriver Jens Pedersen sit forløb fra tanke til handling. Fra han opdager en knude på sin ene testikel i slutningen af februar til han sidder på Odense Universitetshospital (OUH) og indtil han i sidste uge har gennemgået tre operationer.

'Fredag er det tid på OUH. Endnu engang mere beføling, af endnu en kvinde, og en scanning. Lægen konstaterer, at der er noget, og hendes erfaring siger, at dette noget skal fjernes. Hun mener, det er kræft,' skriver han på Facebook.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse rammer testikelkræft oftest yngre mænd, men er mest almindeligt hos personer over 15 år. Omkring 284 mænd får årligt konstateret testikelkræft, hvoraf ni i gennemsnit dør pr. år, viser en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse fra 2010 til 2014. Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem 50 år, men de seneste omtrent 10 år har antallet været svagt faldende.

Til BT fortæller Jens Pedersen, hvordan han diskuterede med sig selv, om han overhovedet skulle gå til lægen for at blive tjekket for testikelkræft.

»Det var ubehageligt at skulle forholde sig til, men man bliver nødt til at forholde sig til de ubehagelige ting. Det er måske et tabubelagt emne for mænd, fordi det sker i den nedre region, men det er vigtigt,« siger han og fortsætter:

»Det er vigtigt for mig, at man som mand tager sig selv seriøst, men ikke så seriøst, at man ikke kan være noget for andre – mit motto er, at hvis man vil være noget, må man være noget for nogen.«

I løbet af tre uger og tre operationer har Jens Pedersen nedkæmpet den onde sygdom. Sygdommen havde ikke spredt sig, og derfor er det også vigtigt for Jens Pedersen at understrege, hvor heldig han har været.

»Selvom helbredelsesraten er tårnhøj, så er det en usikkerhed at gå med – det er en kræftsygdom, det er ikke bare en lungebetændelse. Det kommer til at være med mig videre i livet.«