Søren Kristensen har et helt nyt liv foran sig uden sin kone, den tidligere barnestjerne Mathilde Gersby – kendt som Hulu-bulu-Lotte. Inden sin død for nylig var hendes besked til ham: ’Find dig en ny kærlighed’.

For blot en måned siden mistede han sin kone. Det skete pludseligt, men det var alligevel ventet, for hun var uhelbredeligt syg. Sammen forberedte de sig på fremtiden uden hende. Og hendes besked til ham, inden hun forlod dette sted, var klar.

»Vi talte flere gange om, at jeg skulle finde en ny kærlighed, og det var vigtigt for Mathilde, at det blev med én, som er god for Hjalte. Nu kan jeg mærke, at jeg savner én at dele mit liv med, men jeg har ikke travlt – det er heller ikke et hvilket som helst liv, man får, hvis man involverer sig med mig.«

Ordene kommer fra 36-årige Søren Kristensen, der er enkemand til tv-barnestjernen Mathilde Gersby, kendt som Hulubulu-Lotte fra DRs børneserie ’Da Lotte blev usynlig’ fra 1988. Hun døde 16. september af sin livslange og arvelige sygdom cystisk fibrose, der langsomt klemte luften ud af hendes lunger.

Derfor var Mathilde Gersby også fortaler for aktiv dødshjælp, som TV2 i aftes med dokumentaren ’Må Mathilde dø?’ satte fokus på. For Mathilde Gersby betød en værdig død, at hun selv kunne vælge at tage herfra.

Fortaler for aktiv dødshjælp

Efter hendes død har Søren Kristensen også kastet sig helhjertet ind i debatten, som han mener, kan give lidende patienter en værdig død. Men han skal også vænne sig til en ny situation, hvor han sammen med sønnen Hjalte på 11 år er »klar på livet.«

»Nu har vi ikke den her frygt for at miste mor længere, vi er ikke længere i beredskab, hvor vi hele tiden skal have telefonen klar, hvis nu der sker et eller andet, som vi skal skynde os på,« siger Søren Kristensen.

Siden 2008 har Søren Kristensen og Hjalte været i konstant alarmberedskab. Frygten meldte sig dagligt, for de vidste aldrig, om et telefonopkald betød endnu en af mange ture til Rigshospitalet i København. Mathilde Gersby kæmpede en kamp, hun ikke kunne vinde, trods en stædig modstand, der blandt andet resulterede i to lungetransplantationer, som begge endte med at forlænge hendes liv.

Huset i Herlev

Der lyder et ’dunk’ ud i rummet, da en blåmejse buldrer ind i et vindue på det tre etager store, røde murstenshus, der ligger på en villavej i Herlev. Her bor Søren Kristensen sammen med Hjalte og sin svigermor. Der er høns i haven, og fuglene er ved at bygge rede i det store træ i indkørslen.

På første sal hænger der enkelte familiebilleder. De er blevet sat op i løbet af den sidste måned som et slags far og søn-projekt.

I et hjørne på køkkenbordet står bunkevis af receptpligtig medicin med navne, som ender på ’-zyme’ og ’-nax’. Der er støv på de øverste pakker, og på indlægssedlen står der Mathilde Gersby. Medicinen er et levn fra det liv, som 36-årige Søren Kristensen har levet de sidste 15 år sammen med sin kone.

Søren Kristensens afdøde kone, Mathilde Gersby,  pigen der spillede rollen som Lotte i serien: Da Lotte blev usynlig
Søren Kristensens afdøde kone, Mathilde Gersby,  pigen der spillede rollen som Lotte i serien: Da Lotte blev usynlig Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

»Jeg ser frem til at få styr på ting i hjemmet, og det er vigtigt for mig at vise alle, at livet går videre, og at Hjalte er tryg, glad og kan udvikle sig,« siger Søren Kristensen og tilføjer:

»Jeg er i gang med en ny start på livet, hvor alting er nyt. Hjalte og jeg skal finde ud af, hvor meget tid vi har fået frigivet, og så skal vi i gang med at bruge den fornuftigt. Vi skal ud og besøge flere folk, end vi har gjort før, for det vil vi begge to rigtigt gerne,« siger Søren Kristensen.

Hvordan mærker I, at hun ikke er her længere?

»Jeg mærker det om aftenen. Der er tomt. Og da vi skulle hænge nogle billeder op, efter Mathilde døde, manglede jeg hende til at sige: ’Hey, det skal hænge lige der’, men så overtog Hjalte – så fortalte han mig, hvor det skulle hænge. Det var første gang, jeg kunne mærke, at jeg manglede hende,« siger Søren Kristensen.

Han tvivlede aldrig på sin kærlighed til Mathilde Gersby. Han fortæller, hvordan hun flere gange i løbet af deres ægteskab forsøgte at lukke sig om sig selv og skubbe ham væk, men han havde besluttet sig for, at han ikke ville gå fra hende, trods udsigten til at hun ville dø før ham.

Elsker er død kvinde

»Jeg elsker en kvinde, som er død, og det bliver jeg ved med at gøre. Vores kærlighed har været intakt siden starten, og den fortsætter til den dag, jeg dør,« siger Søren Kristensen.

Hvad fremtiden bringer, eller hvornår han møder en ny, ved han endnu ikke.

Men videre, det kommer han, for det var aftalen med Mathilde, der for altid og uanset, hvad der sker, vil være en del af ham.

»Selvom jeg finder en ny, så har jeg stadig en kærlighed til Mathilde, og jeg bliver mindet om det hver dag, når jeg kigger på Hjalte,« siger Søren Kristensen.