Bornholm er denne sommer udsat for et angreb af giftige fyrreprocessionsspinderlarver, som har givet to små piger på 5 og 9 år kraftigt udslæt og ætset tungespidsen af en hund, som bed i to af de giftige larver.

Fyrreprocessionsspinderlarver på Bornholm har givet 9-årig Marta samt en 5-årige pige voldsomme allergiskiske reaktioner med kraftigt udslæt, og i sidste uge var en familiehund tæt på at blive slået ihjel.

BT har nu fået tilsendt billeder af larverne fra Christa Nielsen og hendes familie, som netop er vendt hjem fra ferie i Dueodde på Bornholm. Her stødte de også på de giftige fyrreprocessionsspinderlarver, som Christa Nielsens 5-årige datter samlede op. Den lille pige fik også udslæt, og det spredte sig til resten af familien, da larvernes fimrehår sætter sig fast på huden. Hårene er forsynet med proteinstoffer, der udløser en allergisk reaktion, hvis dyr og mennesker kommer i kontakt med det.

Artiklen fortsætter under billedet

Billede af de giftige fyrreprocessionsspinderlarver taget ved Dueodde på Bornholm.
Billede af de giftige fyrreprocessionsspinderlarver taget ved Dueodde på Bornholm. Foto: Privatfoto/Christa Elisabeth
Vis mere

»Min datter på fem tog en af larverne op i hånden, og en time senere begyndte hun at få udslæt. Det spredte sig til hele familien, da der sidder små fimrehår på larverne. Vi fik at vide gennem den lokale læge, at man skal fjerne fimrehårene med tape,« siger Christa Nielsen til BT.

Artiklen fortsætter under billedet

Billede af de giftige fyrreprocessionsspinderlarver taget ved Dueodde på Bornholm.
Billede af de giftige fyrreprocessionsspinderlarver taget ved Dueodde på Bornholm. Foto: Privatfoto/Christa Elisabeth
Vis mere

Det er flere af denne type larve, som i sidste uge næsten tog livet af familien Friis' tyske ruhårede hønsehund ved navn Lucca. Hunden havde samlet to fyrreprocessionsspinderlarver op og fik dem ind i munden. Og selvom hunden spyttede dem ud med det samme, så opdagede familie Friis senere, at Luccas tungespids var blevet hvid, lige der hvor larverne havde været.

»Lucca havde fråde om munden og lignede en, der var ved at dø,« sagde Line Friis tidligere til BT.

Ifølge familien Friis fortalte dyrlægen familien, at de giftige larver havde startet koldbrand i Luccas tunge. Hvis hunden havde spist larverne, ville den have fået koldbrand i hele systemet, og så havde den været død nu.

Artiklen fortsætter under billedet

Hunden Lucca overlevede heldigvis. Men som du kan se her, mangler den noget af tungen efter mødet med de giftige larver.
Hunden Lucca overlevede heldigvis. Men som du kan se her, mangler den noget af tungen efter mødet med de giftige larver. Foto: Privat
Vis mere

Afdelingssygeplejerske Louise Juel Pedersen ved Bornholms Hospital siger til Bornholms Tidende, at hvis man har været i kontakt med en af de giftige fyrreprocessionsspinderlarver og har fået udslæt, hævelser eller andet ubehageligt, så skal man kontakte en læge eller skadestuen hurtigst muligt.

Er det mere akut, skal man ringe 112.