Har du ulovligt downloadet eller delt en dansk film, kan du se frem til et brev om forlig fra advokat-firmaet Njord i begyndelsen af 2017

Danske filmproducenter har tabt flere hundrede millioner kroner på ulovlig download og streaming, men det skal der sættes en stopper for.
Udmeldingen kommer fra den danske brancheorganisation for producenter af film, tv og computerspil, Producentforeningen, som nu tager drastiske metoder i brug i kampen mod ulovlig download. Danskere, som har set danske film på ulovlig vis, kan risikere at få et såkaldt ’trusselsbrev’ fra advokatfirmaet Njord i begyndelsen af det nye år. Det oplyser partner og advokat Jeppe Brogaard Clausen hos Njord Law Firm.

»Producentforeningen har tilbudt deres medlemmer at kommunikere gennem os, så der vil blive sendt breve ud om ulovlig download af danske film i begyndelsen af 2017,« siger Jeppe Brogaard Clausen og fortsætter: »Det er en mulighed, som de danske filmproducenter vil benytte sig af.«

Krav om erstatning


Brevet indeholder et krav om erstatning på eksempelvis 1.500 kroner for brug og distribution af beskyttet indhold samt en konstatering af, at der er blevet downloadet ulovligt eller delt en film på din IP-adresse. Selvom man har modtaget brevet, betyder det ikke nødvendigvis, at man har downloadet film ulovligt.Det betyder, at en person på IP-adressen har downloadet film. Det kan være enhver person, der aldrig  nogensinde har brugt pågældendes internet.

Skarp kritik


Metoden har mødt skarp kritik hos forbrugerjurist Peter Fogh Knudsen, der står bag Forbrugerbloggen.dk, fordi mange vælger at betale erstatningskravet, selvom de ikke har gjort det, de bliver beskyldt for.

Advokatnævnet har trods kritikken ikke fundet grundlag for, at brevene var i strid med god advokatskik, og derfor valgte Forbrugerombudsmanden først på ugen at lukke seks sager om de såkaldte ’trusselsbreve’. Den hårde metode er ifølge direktør i Producentforeningen Klaus Hansen nødvendig, fordi forbrugerne ikke er klar over, at det har konsekvenser, når man eksempelvis downloader film ulovligt.»Vi har en producentgruppe, som er ekstremt frustreret over at se den ene film efter den anden blive ulovligt downloadet i et meget stort omfang,« siger Klaus Hansen.