Eleverne, der er blevet hængt ud i gymnasiernes sladderblade, der er blevet publiceret på blandt andet Gammel Hellerup-, Ordrup- og Øregård Gymnasium, kan meget vel komme til at lide af traumer efter at være blevet udstillet på skolerne. I værste fald kan de begynde at udføre selvskade.

Det vurderer Anna Bjerre, der er psykolog og leder af organisationen GirlTalk.dk.

Ifølge hende vil mange af de unge kvinder, som har været omtalt i sladderbladene med al sandsynlighed blive mærket af oplevelsen.

»Kun de med en særlig personlighed vil se det her som ligegyldigt. For resten vil det stikke dybt og kunne opleves som både krænkende og ydmygende. Deres privatliv er blevet udstillet, og de risikerer at blive stigmatiseret. Det er et kontroltab, da de ikke har haft indflydelse på, hvad der er blevet skrevet. De er fuldstændig magtesløse, og det tærer utroligt hårdt på selvværdet,« forklarer Anna Bjerre.

Tirsdag kunne Radio24syv fortælle, at elever fra Gammel Hellerup Gymnasium står bag sladderbladet Mosquito, hvori intime detaljer om skolens elevers sexliv er blevet udpenslet. Dertil kunne radiostationen også fortælle, at lignende sladderbladsskriverier finder sted på Ordrup Gymnasium, og at der findes 'sladderradio' på Øregård Gymnasium.

Efter sigende skal skolerne have modtaget klager fra elever uden at have lukket foretagenderne eller sørget for, at den krænkende virksomhed blev stoppet.

Lavt selvværd, tillidsproblemer og selvskade

Den ydmygelse, som mange af de skoleelever, der er blevet omtalt ved navn i bladene, har følt, er varig og kan have store konsekvenser. Ikke bare i øjeblikket, men også langt ud i fremtiden, fortæller Anna Bjerre.

»Folk kan meget vel have en rationel tilgang, hvor man siger til den krænkede, at det ikke er så slemt endda, og at tiden vil læge sårene. Men for offeret er oplevelsen helt anderledes og kan tage lang tid at bearbejde,« siger hun og tilføjer, at der ikke er nogen 'opskrift' på, hvordan man kommer over sådan en oplevelse.

»Troen på sig selv kan forsvinde fuldstændigt, ligesom man ikke umiddelbart vil opleve tillid til andre mennesker som før. Nogle bliver decideret utrygge ved bare at færdes i det offentlige rum, fordi de tænker, at alle omkring dem kender til de her yderst personlige ting.«

»I slemme tilfælde kan det blive nødvendigt at flytte skole eller bopæl, og i de allerværste tilfælde kan krænkelsen og tabet af kontrol føre til, man begynder at gøre skade på sig selv.«

Selv for de personer, som lærer at leve med tilværelsen efter at være blevet udstillet, vil det altid være et ømtåleligt emne, siger Anna Bjerre.

»Det kan godt være, at hverdagen kommer til at fungere igen, men de fleste vil føle sig brændemærket for livet.«