Lyt til artiklen

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer har fået to påbud fra Arbejdstilsynet efter onsdagens ulykke på Landbrugets hovedsæde Axelborg i København, hvor en 80-årig mand døde.

»Arbejdstilsynet oplyser, at de onsdag den 27. maj har undersøgt dødsulykken på Axelborg. I den forbindelse er der givet et strakspåbud og et påbud om sikker anvendelse af elevatoren. Begge påbud er givet for at forhindre, at en lignende ulykke kan ske igen,« skriver Arbejdstilsynet i en mail til BT.

Den 80-årige mand var på rundvisning i bygningen med en gruppe, da han kom i klemme i paternoster-elevatoren. Den ældre herre blev frigjort, men blev kort efter erklæret død af en akutlæge på stedet.

Paternosterelevatorer er en gammel elevatortype, der består af en lang rækker 'kasser' med plads til to personer. Kasserne er åbne, og hele tiden i bevægelse, og så kan man stige af og på uden at elevatoren stopper. Elevatortypen er mest kendt fra Christiansborg.

Landbrug & Fødevarer oplyser, at man indtil videre har valgt at tage paternosteren ud af drift. Men landbrugsorganisationen vil ikke oplyse, hvad påbuddene fra Arbejdstilsynet omhandler.

»Vi har ingen kommentarer,« oplyser pressekonsulent hos Landbrug & Fødevarer Marie Grabow Westergaard.

Det er især børn, handicappede og ældre, der er i af fare for at snuble og dermed blive klemt mellem elevatorens 'kasse' og etageadskillelsen i bygningen.

Et forøget fokus på brugere af kørestole, gangbesværede eller andre med nedsat fysisk evne, har ført til paternostrenes gradvise bortskaffelse.

I april 2012 blev en 81-årig mand i Holland dræbt i en paternoster i den hollandske parlamentsbygning Den Haag.