Den engelske avis The Times kalder på forsiden den danske lykkeforsker Meik Wiking for verdens lykkeligste mand

Jeg blev født for længe siden / i et mærkeligt lille land / Ingen kunne dengang vide, at jeg en dag / ville blive verdens lykkeligste mand.

Sådan lyder første vers i TV-2s sang ’Verdens lykkeligste mand’ fra 1994. Og ja, han er dansk - ham den lykkelige. I hvert fald hvis man skal tro den engelske avis The Times.

Det er 38-årige Meik Wiking, som i denne uge endte på forsiden af den berømte avis. Han er direktør i tænketanken Institut for Lykkeforskning og har netop udgivet bogen ’The Little Book of Hygge’, som skal lære udlandet at hygge, som vi danskere gør.

»Når ens bog er på bestsellerlisten hos Amazon i Storbritannien, så skulle man da være et skarn, hvis man ikke følte sig lykkelig og på toppen af verden,« siger Meik Wiking.



Det er med et glimt i øjet og en vikingehjelm på hovedet, at den danske mand lader sig udråbe til verdens lykkeligste i The Times. Og selvom Meik Wiking måske ikke føler sig som verdens absolut lykkeligste, så »ligger jeg pænt i feltet«, siger han til BT og begrunder det med et spændende job, en sød kæreste og en familie, som er sund og rask.

Men det er ikke sådan at sætte en finger på lykke, heldigvis har man nogle gode kort på hånden, når man er født i Danmark, vurderer han.

Godt klædt på til lykke


»Men det handler også om at tage nogle livsstilsvalg, som at leve sundt, og gøre de ting, som man er glad for. Jeg spiller tennis og bruger tid på fotografering, men jeg har ikke nogen hemmelighed, som gør mig mere lykkelig end andre,« griner Meik Wiking, der bor sammen med sin kæreste på Frederiksberg i København.

Det er fra København, at Meik Wiking arbejder professionelt med lykke. Det er i hans optik en stræben efter glæde og positive oplevelser i hverdagen, som først og fremmest kan være med at højne ens generelle livskvalitet. Og han vurderer med baggrund i sin forskning, at det er vigtigere at have positive oplevelser i hverdagen end at undgå negative oplevelser.



»Vi er også godt klædt på i Danmark på den front. Vores samfund og vores velfærdsstat bringer os langt op på listen over verdens lykkeligste.«
Det er ikke tilfældigt, at det er en engelsk avis, som har sat lykkeforskeren på forsiden.

»Briterne elsker Danmark. De har set vores tv-serier som ’Broen’ og ’Borgen’, og nu har de kastet sig over hyggen,« siger Meik Wiking.

Lykke rimer på hygge


Danmark har tre gange været udråbt som verdens lykkeligste land, og Meik Wiking begrunder danskernes høje placering med vores velfærdsmodel. Det er også derfor, Sverige og Norge klarer sig godt i lykkemålingerne. Danmark ligger lige en hårsbredde foran de andre, og det kan være på grund af vores fokus på glæden og hyggen i hverdagen. Vi hygger nemlig meget i Danmark.

»Danskerne ser på hygge, som amerikanerne ser på frihed – frihed eksisterer også uden for USA, men det er en integreret del af deres kultur, og frihed er blevet amerikansk. Sådan ser vi også hyggen som vores egen.



Selvom man har lignende begreber om hygge i Tyskland og Holland, så er danskernes hygge unik i den forstand, at vi taler meget om det og bruger det i vores sprog. Når vi taler om en kommende lørdag aften, så siger vi, at det bliver hyggeligt, og når vi mødes om mandagen, så taler vi om, hvor hyggeligt det var i lørdags.«