En af Danmarks mest prominente advokater ville tage sit eget liv, efter at han var blevet hovedperson i den største svindelsag nogensinde mod et dansk advokatkontor.

Det skriver han i selvbiografien ‘Højt at flyve’, der udkom i sidste uge.

»Det, jeg betragtede som mit livsværk, var faldet sammen. Og det eneste lys, jeg kunne se i mørket, blev slukket. Jeg følte skyld og skam. Jeg var meget, meget langt nede.«

Sådan siger den 73-årige tidligere stjerneadvokat Johan Schlüter til BT om den personlige deroute, der fulgte i kølvandet på, at han blev centrum i ‘danmarkshistoriens største svindelsag mod et advokatkontor’, og som kulminerede, da han besluttede at gøre en ende på sit liv.

»Det, der skete, var spontant. Og ikke efter lang tids overvejelse,« siger Johan Schlüter.

Et alvorligt knæk
Vi sidder i hans hjem på Østerbro i København. Han er ulasteligt klædt i gråt jakkesæt og blå skjorte. Udsigten til vandet og de grønne arealer er betagende. Møblerne er i den gamle stil og kunne stå på et slot. På væggene hænger malerier.

I disse omgivelser ligner han stadig dét, han var engang: En respekteret advokat. Men hans renommé har lidt et alvorligt knæk. Ifølge ham selv skyldes det en tidligere partner i advokatfirmaet. Ifølge politiet, der har efterforsket svindelsagen i to år, og Anklagemyndigheden er det selvforskyldt. I sommer blev han således tiltalt for bl.a. mandatsvig af særlig grov beskaffenhed og risikerer en tur bag tremmer. Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Han blev kaldt ‘kongen af copyright’, hans advokatfirma var landets førende inden for ophavsret, og han havde en ‘ikke ubetydelig formue’. I 2015 blev hans nu krakkede firma, Johan Schlüter Advokatfirma, af Producentforeningen beskyldt for svindel for 175 millioner kroner.

6. oktober 2015 gik advokatfirmaet konkurs, og dernæst gik Johan Schlüter også personligt konkurs. Inden da havde han ‘hævet sine pensioner for at betale gæld’, og det ‘tilbageværende lyspunkt’ var, at liebhaverlejligheden på Esplanaden midt i hovedstaden, der senere blev solgt for 20 millioner kroner, kunne være alderdommens økonomiske sikkerhedsnet under ham selv og hustruen Elsebeth. Men da kurator meddelte, at konkursboet ‘ville søge at tilegne sig lejlighedens værdi’, gav Johan Schlüter op ‘lidt før midnat’ en aften, hvor han havde siddet alene og ‘drukket tæt’.

Faldt omkuld i græsset
»Det hele ramlede den aften, hvor jeg var dybt nedbøjet. Hvad jeg skrev i afskedsbrevet til Elsebeth, husker jeg ikke præcist. Men jeg skrev, at jeg ikke kunne klare mere og ordene ‘tilgiv mig’,« fortæller Johan Schlüter.

Han holder en pause. Øjnene bag brillerne bliver våde.

Hvad der nøjagtigt skete den efterårsaften i 2015, har fortabt sig i alkoholtågen. Han forklarer, at han forlod lejligheden, gik ned mod Langelinje, men faldt omkuld i græsset ved Huitfeldt Søjlen.

»Jeg forsøgte at rejse mig, men kunne ikke. Jeg lå der nok et par timer, inden jeg er gået hjem, hvor jeg igen er faldet i søvn. Jeg husker ikke detaljerne. Da jeg vågnede, havde Elsebeth fundet brevet. Og så var fanden løs,« siger han og henviser til sin bog, hvor han forklarer, at hun var ‘rasende og fortvivlet over min egoisme og hjerteløshed over for hende og børnene’.

Antabus og psykiater
»Min kone og mine børn var forfærdede. Efterfølgende var jeg den lille. Jeg rettede ind og kom på antabus og nervemedicin i en periode. Det var en enkeltstående, ulykkelig episode, og jeg tror, at min kone og mine børn har tilgivet mig,« siger Johan Schlüter.

Den kendte psykiater Henrik Rindom blev efter episoden tilkaldt. Han husker det godt, men ønsker ikke at udtale sig om den konkrete episode. Dog siger han, at ‘den stemning, man er i, forstærkes, når man indtager alkohol’.

I dag mener Johan Schlüter, at han og familien har en ‘god tilværelse’, selv om netop tilværelsen kan ‘synes tung en gang imellem’, og hans professionelle og personlige deroute – uanset udfaldet af den kommende retssag – skygger for det, han var inden sagen.

’Jeg har været naiv’
Johan Schlüter nægter sig skyldig i alle de anklager, der hænger over hans hoved. I stedet peger han igen på sin tidligere partner Susanne Fryland i det nu krakkede Johan Schlüter Advokatfirma som den skyldige bag millionsvindlen. Men han erkender at have svigtet.

»Jeg har ikke haft kendskab til de ting, der foregik. Det vil retssagen også vise. Og der er bilag, som viser, at jeg har været i god tro,« siger Johan Schlüter og fortsætter:

»Siden 1992 har fordelingen været sådan, at jeg stod for, at der kom penge ind. De røg så til videre til fordeling, så rettighedshaverne kunne få deres penge. Den del stod Susanne Fryland for.«

Johan Schlüter afviser, at han fralægger sig ansvaret – og at hans bog er et langt forsvarsskrift, inden sagen kommer for retten.

»Jeg føler et stort ansvar. Men der er forskel på at føle et ansvar og at have sovet i timen og så til bevidst at skade andre. Jeg føler skyld og er ked af det, der er sket. Men det er ikke det samme som, at jeg påtager mig skylden i strafferetlig forstand,« siger Johan Schlüter.

Svært at forstå
Det kan være svært at forstå, hvordan du kan overse noget så stort som det her?
»Du må forstå, at vi havde 20 år uden påtegninger fra revisorerne. Og i et partnerskab kigger man altså ikke hinanden over skuldrene,« siger Johan Schlüter.

Han afviser videre, at han – som han er tiltalt for – har benyttet sig af den såkaldte konefinte, hvor man flytter værdier over til sin hustru for at undgå kreditorer.

Du er personligt konkurs, men din kone har købt lejligheden, I bor i nu. Hvor meget på spanden er du egentlig?
»Elsebeth har købt lejligheden, ja – men konkursboet har pant i den. Det betyder, at hvis hun taber sagen (hustruen stod fra år 2000 som tinglyst ejer af lejligheden på Esplanaden, men kurator mener, at hun ved erhvervelsen af lejligheden fik en gave af sin mand, hvorfor der skulle have været en ægtepagt. Den sag kører ved Østre Landsret, red.), så må vi flytte. Så har vi ikke noget sted at bo,« siger Johan Schlüter og forklarer, at hans kone har ‘en lille pension, som hun har ved siden af sin folkepension’.

»Jeg har ikke en klink og ejer ikke noget. Jeg har min folkepension, en ATP-pension og en pension, der efter skat giver mig små 2.000 kroner. Den tegnede jeg, da jeg var 27 år. Det er, hvad vi har,« siger Johan Schlüter, der undrer sig over politiet og anklagemyndigheden.

»Jeg er blevet afhørt en – én – gang af politiet. Og nu er jeg tiltalt for noget, jeg ikke har talt med politiet om. Det forstår jeg ikke,« siger han og mener, at han er havnet i problemer, fordi han har været ‘naiv’ og ‘fraværende’.

»Jeg har været utrolig naiv, og jeg er kommet til den erkendelse, at man ikke skal stole for meget på andre. Det er en vigtig lære af det her. Og den har ikke været behagelig,« siger Johan Schlüter.

Hos anklagemyndigheden har man ingen bemærkninger til Schlüters udtalelser:
»Nu kommer der en retssag, hvor alle detaljer bliver endevendt,« siger kommunikationschef Mikkel Thastum.

Kurator Rune Derno bekræfter over for BT, at der er indgået en aftale om lejligheden, som Johan Schlüter beskriver. Susanne Fryland oplyser, at hun ikke ønsker at kommentere Johan Schlüters udtalelser. Sagen kommer for retten i januar 2018.

Blå bog:
Navn: Johan Schlüter.
Født: 1944, 73 år.
Gift med Elsebeth Ejby Schlüter siden 1973.
Far til fire børn.
Erhverv: Advokat 1973-2015.

Sagen kort
I 2015 gik Johan Schlüter Advokatfirma, der var landets førende inden for ophavsret, konkurs, efter at det kom frem, at firmaet sammen med datterselskabet Registrering Danmark ifølge beskyldningen havde begået svindel med betroede midler for mere end 100 millioner kroner. I oktober samme år opgjorde revisionsfirmaet Deloitte beløbet, der tilsyneladende er blevet svindlet for, til 175 millioner kroner.
De tre partnere i Johan Schlüter Advokatfirma – Johan Schlüter, Susanne Fryland og Lars Halgreen – blev i sommer tiltalt i sagen. Schlüter og Fryland er tiltalt for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed for 115,5 millioner kroner. Og sammen med Lars Halgreen er de tiltalt for at have udfærdiget en ulovlig faktura på 12 millioner kroner for juridisk bistand.
Desuden er de tre tidligere partnere tiltalt for at have overført værdier for 86,4 millioner kroner til deres respektive ægtefæller.
Johan Schlüter og Lars Halgreen har udpeget Susanne Fryland som den skyldige. Hun mener omvendt, at hun er blevet gjort til syndebuk.
Alle advokaterne er tiltalt for såkaldt skyldnersvig, der har en strafferamme på halvandet års fængsel, mens strafferammen for mandatsvig, som Johan Schlüter er tiltalt efter, er otte års fængsel. Alle nægter sig skyldige. Sagen kommer for retten i januar 2018.