Kvinder SKAL kunne føle sig trygge.

En trist statistik ramte danskerne over søndagskaffen. Næsten seks ud af ti kvinder undgår helst at færdes alene i byen om aftenen og natten, mens lige så mange er bekymrede for, om de bliver overfaldet eller voldtaget. 43 procent overvejer, hvordan de skal forsvare sig, hvis de skulle blive overfaldet.  Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2.

En af dem er Jeanette Kirkegaard, der fortæller til mediet, at hun konsekvent går og klamrer sig til sine nøgler, så hun har noget at bruge som våben, hvis hun skulle forsvare sig mod en gerningsmand.

Det er et alvorligt samfundsproblem, at så mange kvinder føler sig utrygge og helt undgår at gå ud efter mørkets frembrud, hvis de ikke har følgeskab. For det begrænser den individuelle frihed til at leve det liv, man ønsker og deltage i de aktiviteter, man har lyst til. Og det er ærgerligt, at så mange kvinder skal gå og klamre sig til et sæt nøgler, hvis de alligevel vover sig ud.

Det er vigtigt at diskutere, hvorfor det forholder sig sådan. For vold- og voldtægtsstatistikkerne giver ikke anledning til så stor en bekymring, som kvindernes frygt afspejler. Så problemet kan ligge et helt andet sted. For langt de fleste overgreb mod kvinder foregår i hjemmet fra nogen, de kender og ikke i det offentlige rum. Det peger både Chris Poole, som har undervist kvinder i, hvordan de skal forsvare sig mod overgreb de sidste 40 år, og forskningschef i Tryghedsfonden Anders Hede.

Det handler om, at der desværre er nogle mænd (læs ikke alle!), som ikke respekterer et nej. Det behøver ikke at handle om voldtægt, men at man overskrider en eller anden form for seksuel eller fysisk voldelig grænse, hvor kvinden siger nej. Den type overgreb, hvor det måske virker som en gråzone, men faktisk ikke er det, kan lægge sig som en grundlæggende frygt nede i maven og gøre en utryg.

Det skal ikke være forbudt at flirte, mænd må gerne kigge på kvinder på gaden og byde op til dans. Men hvis hun siger nej, betyder det nej – det bør slet ikke være en gråzone.