Mens alt fra kendte danskere til internationale filmstjerner deler billeder fra deres glamourøse liv på sociale medier som Instagram og Facebook, begynder flere almindelige danskere at vise helt almindelige, uperfekte sider af dem selv frem. En af dem er 30-årige Katrine Blauenfeldt. Hun er debattør og deler billeder fra sit liv på sin Instagramprofil med næsten 9.000 følgere, også når livet ikke er perfekt.

»Der er flere, som prøver at vise det uperfekte, og det uperfekte er altså mere interessant end det perfekte,« siger Katrine Blauenfeldt.

Det sociale medie og billeddelingstjeneste Instagram har givet folk verden over mulighed for at give folk et indblik i deres liv gennem billeder. Men hvor mange bruger muligheden til at vise sig selv fra deres bedste side, vælger Katrine Blauenfeldt også at dele det uperfekte og personlige. Hun mener, at der mangler billeder af helt almindelige kvindekroppe i det offentlige rum.

»Der har stort set altid kun har været en slags kvindekrop repræsenteret i mediebilledet, og det gør, at kvinder, som ikke kan leve op til det billede, får det dårligt med sig selv. Der er mange kvinder med spiseforstyrrelser og problemer med deres kropsopfattelse, så hvis der er et mere varieret billede i medierne af, hvordan kvindekroppen ser ud, kan det være, at det bliver nemmere at acceptere,« siger hun.

Den 30-årige debattør modtager dagligt beskeder fra kvinder, som er glade for, at hun tør og vil vise de mere almindelige billeder frem, hvor livet ikke altid er fantastisk. Det modsatte kan også vise sig problematisk, når vi går så meget op i at vise os fra den bedste side, at vi ender med at lyve om vores udseende.

»Sociale medier handler jo om at promovere sig selv og sit liv som perfekt, og kvinder vil generelt gerne have komplimenter for deres udseende på sociale medier, så man vælger det filter eller den vinkel, hvor man ser fem kilo lettere ud. Men der kommer flere og flere, som viser sig selv frem eksempelvis uden makeup og i knap så flatterende billeder,« siger Katrine Blauenfeldt:

»Jeg lægger også billeder op, når jeg har tømmermænd. Min egen Tinderprofil bestod på et tidspunkt af seks billeder, hvor jeg spiste alt fra burgere til mælkesnitter, fordi så ved folk, at jeg godt kan lide mad – det er en vigtig del af mig.«

Forsøger du at skabe et nyt skønhedsideal?

»Nej, fordi der burde ikke være ét skønhedsideal, der er jo ikke to kroppe, der er ens. Alligevel har vi fået den idé, at der kun er en slags krop, der er okay, som vi alle sammen prøver at fremstille os med. Derfor er det vigtigt at vise nogle andre sider af kvinder frem, som ikke altid lever op til den forestilling. Jeg har også haft problemer med min krop, men det har jeg valgt, at jeg ikke gider bruge tid på mere.«

»Det er uinteressant at følge kvinder, som forsøger at vise, at de lever det perfekte liv. Det er jo ikke rigtigt. Alle mennesker har dårlige og usikre dage, og hvis vi ikke får set det, så begynder vi at tro, at der er noget galt med os selv, fordi sådan har vi det jo. Vi er alle fulde af modsigelser, konflikter og følelser, og det er vigtigt at vise, at vi er runde mennesker, som indeholder alt muligt, når det gælder udseende og personlighed.«