Store vandmasser har ramt Lemvig, og det går hårdt udover husejerne. Flere er blevet evakueret, og andre kæmper for at redde deres hjem.

Da Birgit Hafjall og hendes mand købte deres rækkehus i Lemvig med den smukkeste udsigt over vandet, troede de, at de her skulle nyde deres otium i fred og ro. Der havde de gjort regning uden både Bodil og Egon, som er skyld i, at huset er oversvømmet.

»Det er helt forfærdeligt. Vi kæmper for at redde det, vi redde kan. Det er værst ved vores bagindgang, hvor det går ind i bryggerset og vores viktualierum, der vælter vandet ind.  Og det er til trods for at døren har vi en stor plade med silikone, som vi har fået specielt lavet hertil med sandsække udenom. Nen der er intet at gøre, når vandmasserne presser sådan på,« lyder det fortvivlet fra Birgit Hafjall, der bor i Lemvig i første parket til Limfjorden.

Toilet og afløb strejker

Udenfor i haven er vandet 35-50 cm. over det hele, og indenfor går de rundt med gummistøvler og forsøger at minimere vandskaderne.

Læs også:

Stormen Egon

»Vi har tørret 4-500 liter vand op med hånden, og vi har lagt alle vores store badehåndklæder som en sliske, men afløbet virker desværre ikke mere, så nu er vi faktisk lost. Vi kan faktisk ikke gøre noget, fordi vores afløb er stoppet nu, andet end at vente på, at vandet falder. Bad og toilet kan slet ikke bruges, og det er lidt en katastrofe. Vi må jo holde os lidt endnu,« siger Birgit Hafjall til bt.dk med et lille grin og tilføjer:

»Det er ikke spor sjovt, men vi er nødt til at bevare humoren for ikke at gå helt i kulkælderen.«

Husene er hårdt ramt i Lemvig efter Egon-stormen.
Husene er hårdt ramt i Lemvig efter Egon-stormen. Foto: Morten Stricker
Vis mere

Gentagelse af Bodil

Det er desværre ikke første gang, parret oplever vandmassernes ødelæggelse. For lidt over et år siden rasede Bodil ved vestkysten, hvilket gik hårdt ud over huset.

Læs også: Politiet ringede på tidligt i morges: Anne og Harry evakueret i stormen

»Jeg har slet ikke tal på ødelæggelserne i kroner og øre, jeg tror slet ikke, de er færdige med at vurdere skaderne endnu. Vi har haft håndværkere i hele 2014, og det har slet ikke været sjovt, man føler sig fuldstændig hjemløs. Vi er lige blevet færdige her i efteråret med det hele, og nu kan vi starte forfra igen. Som min mand siger, vi bor ikke ved vandet, vi bor i vandet,« lyder det fra Birgit Hafjall.

En del af byens borgere er blevet evakueret fra deres boliger og henvist til et evakueringscenter på en lokal skole. Men det har Birgit og hendes mand takket nej til.

»Vi vil ikke forlade huset, vi bliver og kæmper og holder øje med vores fordør. Det kan være faretruende for hele huset, hvis vandet kommer ind, og så bliver det for alvor uoverskueligt,« som hun forklarer.

Se videoen: Sommerhus forsvundet i havet - flere på vej:

Andre læser også