En seks årig pige er blevet smittet med den farlige tarmbakterie VTEC efter at have været i tæt kontakt med et smittet familiemedlem, der har fået sygdommen fra Tyskland

Det siger overlæge ved Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak til Bt.dk.

Den 6-årige pige det første danske barn, som er konstateret smittet med sygdommen. En 60-årig kvinde fra Slagelse er ligeledes smittet med bakterien. Hun har fået smitten efter at have været i kontakt med sin partner. KENDER DU DEN SMITTEDE PIGE ELLER HENDES FAMILIE? SÅ KONTAKT BT.DK PÅ 1929@BT.DK.

- Der er i begge tilfælde tale om dårlig hygiejne i forbindelse med toiletbesøg, og tilfældene viser med al tydelighed, at bakterien kan være i kroppen længe efter den smittede person er rask, siger Kåre Mølbak.

Den 6-årige og den 60-årige blev smittet henholdsvis den 15. juni og den 1. juli.

De er begge udskrevet fra hospitalet igen.

- De to nye tilfælde understreger virkelig vigtigheden af god hygiejne, og bor man sammen med en person, der har været smittet, kan man jo overveje konsekvent at lade personen benytte sig af gæstetoilettet, forklarer Kåre Mølbak

Med de to nye tilfælde er der nu i alt 25 kendte danske patienter, som er blevet smittet. Ud af disse har 10 haft nyresvigt. Der er tale om 12 kvinder og 13 mænd i alderen 6 til 81 år.

Statens Seruminstitut vurderer, at der kan komme yderligere sygdomstilfælde, men at det vil blive meget få, og at udbruddet i realiteten er overstået. Sygdommen har især huseret i det nordlige Tyskland, og i alt 50 mennesker er døde af tarmbakterien. EU's fødevaremyndighed, Efsa, har konkluderet, at importerede bukkehornsfrø fra Egypten er "den mest sandsynlige" årsag til udbruddene. Derfor advarer Fødevarestyrelsen mod at spise rå spirer. De skal varmebehandles, før de bliver spist. Desuden fraråder styrelsen, at man selv dyrker bønnespirer - især hvis man ikke ved, hvor spirerne, man dyrker, kommer fra.