Der er smukt ude på landet midt i bakkerne mellem Roskilde og Holbæk. Her har den unge landmand Jacob Vallø i en årrække drevet det pænt store industrilandbrug Bukkerupgård. Men drømmen om et langt liv som selvstændig landmand har udviklet sig til et mareridt for den vestsjællandske landmand.

Et stigende antal danske landmænd spænder buen for hårdt økonomisk og må forlade deres farm. Blandt dem er Jacob Vallø, der netop er begæret konkurs af Landbrugets Finansieringsbank med en samlet gæld på over 40 mio. kr. til Realkredit Danmark og Landbrugets Finansieringsbank.

»Efter konkursbegæringen har banken frataget mig mit arbejde som selvstændig landmand. Banken har ansat mine folk til at passe grisene, indtil der bliver lukket ned,« sukker den 35-årige Jacob Vallø.

I lørdags flyttede han og kæresten Anja sammen med tre børn fra boligen på Bukkerupgård og hans landbrug på tre gårde på i alt 330 hektar og en stor svineproduktion, han havde bygget op siden 2003.

Både Jacob Valløs far og bedstefar har været selvstændige landmænd. Helt fra ungdommen var det hans drøm at følge i deres fodspor. I 2003, da Jacob Vallø var i begyndelsen af 20erne, købte han Bukkerupgård med 75 hektar jord for 11 mio. kr. Med renovering af svinestaldene lå den samlede investering på 18 mio. kr. Roskilde Bank bistod med finansieringen.

I 2005 købte Jacob Vallø farfarens gård på 30 hektar. I 2006 købte han yderligere 90 hektar jord og gik i gang med byggeri af en slagtesvinestald. Disse investeringer var Roskilde Bank ligeledes med til at finansiere.

Men økonomisk blev den kombinerede svine- og planteproduktion ikke nogen dans på roser for Jacob Vallø. Hans første bank, Roskilde Bank, krakkede i sommeren 2008. Bankens forlis betød, at han blev overladt til den statslige afviklingsbank Finansiel Stabilitet, der overtog kunder fra de krakkede banker. Det har siden finanskrisens udbrud været stort set umuligt for landmænd at finde en ny bank. I Finansiel Stabilitet fik Jacob Vallø og øvrige landbrugskunder nej til at få finansieret investeringer i bygninger, inventar og maskiner.

Det sled hårdt på Jacob Vallø at skulle vente på en endelig afklaring, om han var købt eller solgt. Efter fem et halvt års venten tog Landbrugets Finansieringsbank ham ind som kunde 1. januar 2014. Banken begærede ham konkurs i Skifteretten i Holbæk tirsdag 23. juni i år. Den dag vil Jacob Vallø altid huske:

»Det er det værste, jeg nogensinde har prøvet. Følelsen af fuldstændig at blive sat til side på ét øjeblik, fordi der er nogle høje herrer (i banken, red.), som ikke synes, jeg skal drive mit landbrug mere – ja, det er svært at acceptere,« siger han.

Jacob Valløs privatøkonomi var både i Finansiel Stabilitet og Landbrugets Finansieringsbank reelt sat under administration. Han fortsatte med at arbejde mindst 70-80 timer om ugen for at holde bedriften flydende.

Efter Roskilde Banks krak kom han under ekstra økonomisk pres. Finansiel Stabilitet lukkede et valutalån, også kaldet en valutaswap, som Jacob Vallø tabte 800.000 kr. på. Da han for halvandet år siden blev kunde i Landbrugets Finansieringsbank, håbede den driftige landmand, at denne bank kunne blive hans redning.

»Min svineproduktion lå jo i den bedste fjerdedel i svinebranchen i Danmark, mens min planteproduktion hørte til i den bedste tredjedel i plantebranchen. Alligevel krævede banken, at jeg skulle være endnu bedre,« siger han.

Ifølge Jacob Vallø opsagde Landbrugets Finansieringsbank engagementet, da han solgte sin 11 år gamle Volvo V70. Fortjenesten på 60.000 kr. brugte han til at købe en nyere WV Touran, som blev skrevet i kærestens navn.

»Vi skrev ærligt og åbent i mit regnskab, at Anja skyldte mig 60.000 kr. Da banken ser det, sagde de, at jeg havde misligholdt mit engagement og fyrede mig. Det er et tyndt grundlag og en dårlig undskyldning for at komme af med mig på. Det er ingen fair måde,« finder Jacob Vallø.

Blandt hans problemer var, at værdien af hans landbrug styrtdykkede i forhold til jubelårene før finanskrisen i 2008, hvor han købte jord til opskruede priser. Oveni har han kæmpet med elendige svinepriser. Ikke alene Finansiel Stabilitet, men også Landbrugets Finansieringsbank afviste at låne ham penge til nye investeringer i produktionsapparatet. Bukkerupgård blev for et par år siden vurderet til 30 mio. kroner. Men det bliver næppe prisen, når den vestsjællandske landmands livsværk skal sælges.

I lørdags flyttede Jacob Vallø og hans familie fra Bukkerupgård. Her ville de ikke være længere. Mens de voksne gik og pakkede ned, legede børnene på en vand- rutsjebane i haven. I søndags tog familien på et fem dages ophold i ferieparken Lalandia på Lolland

»For børnene skal jo gerne mærke, at det er sommerferie,« siger Jacob Vallø, der efter ferien håber at få et job hos en lokal landmand eller entreprenør.