Mor forsøgte forgæves at standse 17-årigs bryllup. Der var ingen hjælp at hente.

Majse Hansen ringede til Statsforvaltningen, hun ringede til kommunen og Den Sociale Døgnvagt, hun ringede til gud og hver mand, da hun fandt ud af, at hendes 17-årige datter samme aften bag hendes ryg ville lade sig vie islamisk af en imam.

Hun græd, da hun fik vagthavende hos politiet i røret i et forsøg på at få politiet til at rykke ud. Lige lidt hjalp det: Myndighederne opgav at gribe ind over for vielsen, selv om datteren ikke er myndig og bor på et opholdssted, netop fordi hun ikke på alle områder er moden nok til selv at styre sit liv. Nu er hun forsvundet fra opholdsstedet og har afskåret sin mor fra al kontakt.

Det får i dag moren til at stå frem i Berlingske og kritisere myndighederne for at prisgive de unge piger og deres familier. Sidste år meldte Københavns Kommune forgæves en mand i København til politiet for at indgå islamisk ægteskab med en bare 14-årig dansk pige bag hendes forældres ryg.

Kræver handling

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen, kræver politisk handling.

- Der er tilsyneladende ikke nogen, der beskytter de her pigers tarv, og vi har en lovgivning, der ikke tager højde for det. Vi skal som samfund beskytte vores børn og har en forpligtelse til at behandle dem som børn, indtil de er 18 år. Vi er nødt til at tage det op politisk.

Og socialminister Karen Hækkerup (S) er enig med Børnerådet i, at der skal handles.

 - Der er ikke noget bolværk til at beskytte de her piger, og det er derfor, vi i modsætning til den tidligere regering tager problemet meget alvorligt. Selv om ceremonierne ikke har nogen retslig gyldighed, anerkender jeg, at det er et ekstremt socialt problem. Derfor har jeg nedsat en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan vi kan hjælpe de unge og deres forældre. Arbejdet er allerede sat i gang i mit ministerium, siger ministeren.

En af de tanker, ministeren arbejder med, er at etablere et særligt kontaktpunkt, hvor forældre og helt unge piger, der mødes med krav om ægteskab, kan få hjælp. Arbejdsgruppen forventes at aflevere sine forslag og konklusioner i marts.

Berlingske har afdækket otte sager med danske teenagebrude. Læs mere her.