Danmark er et frit land. Men selv i Danmark er der mennesker, som undertrykker kvinder. Desværre. Heldigvis er der flere og flere kvinder, der stiller sig frem, siger fra og kæmper for deres og andres frihed.

I går indtog den 31-årige Sara Omar den litterære scene med debutromanen ‘Dødevaskeren’, der - som dagbladet Politiken skrev i går - sætter fokus på kvindeundertrykkelse, incest, vold og æresdrab. Avisen skrev også, at Sara Omar vil reformere islam - selv om prisen kan blive den højeste af dem alle: At hun selv mister livet i sin kamp.

I et oplyst, moderne og frit land kan det være vanskeligt at forstå, hvordan undertrykkelse af kvinder kan forekomme - i både det ene og det andet miljø. Men fakta er, at der findes kræfter i Danmark, som ønsker at begrænse den frihed, som vi har kæmpet for at få og passet på ligesiden, vi fik den. Og uanset hvem der undertrykker skal og må det bekæmpes. Kan det - også - ske med ordets magt, så er det bare positivt. Og man kan sige, at en frihedskamp ofte begynder med ordet som våben.

Sara Omar er den seneste i rækken af borgere med rødder i udlandet, der stiller sig frem og fortæller om en verden, vi andre, der har levet trygt og godt hele vores liv, har svært ved at forestille os og sætte os ind i.

I 2013 brød Yahya Hassan gennem lydmuren med en sjældent set kraft. Hans digtsamling fik debatten til at eksplodere, mens vi fik indblik i det Danmark vi ikke kender.

Om Sara Omars roman får ligeså stor opmærksomhed må tiden vise, men der skal under alle omstændigheder lyde et stort tak til forfatteren. Kun ved at bryde tavsheden og tabuer kan vi ændre de forhold, som ødelægger mennesker.

ufjo