Hvis du vasker bilen i indkørslen risikerer du, at sæbe og tungmetaller siver ned i jorden til skade for dyr og planter.

Når bilen trænger til at blive vasket, kan du skåne miljøet ved at køre den i vaskehal i stedet for at stå med spand og sæbevand i indkørslen derhjemme.

Det fortæller Katrine Rafn, der er kontorchef i afdelingen for vandforsyning i Miljøstyrelsen.

»Der er ingen tvivl om, at vaskehaller som regel er det mest miljøvenlige valg, når bilen skal vaskes,« siger hun.

I vaskehaller bliver spildevandet og dermed de miljøfarlige stoffer, som kan være på bilen, ledt til kloakken og videre til et rensningsanlæg, forklarer Katrine Rafn.

Vasker du derimod bilen i indkørslen, er det svært at undgå, at spildevandet ryger ud på græsplanen eller siver fra fliserne ned i jorden.

»Der kan være tungmetaller som bly, cadmium, krom og zink på en bil, og det er ikke godt for hverken planter eller dyr, hvis det kommer ud i naturen i for høje koncentrationer,« siger Katrine Rafn.

Og selv hvis spildevandet ikke siver direkte ned i jorden på din grund, risikerer du, at vandet bliver ledt til en regnvandskloak, hvor det ikke kommer videre til et rensningsanlæg, forklarer Katrine Rafn.

Bliver vandet fra din bilvask derimod ledt til en fælleskloak, vil det ende hos et rensningsanlæg, ligesom hvis du vaskede bilen i en vaskehal.

Hvis du er i tvivl om, hvor dit spildevand løber hen, kan du spørge din kommune.

En anden miljømæssig fordel ved at køre bilen i vaskehallen er, at der typisk bliver brugt mindre vand i vaskehallen end ved en bilvask i hånden.

Ifølge Energi- og olieforum, som er brancheforening for blandt andet tankstationer, går der typisk 20 liter vand på en bilvask i en vaskehal, mens der går omkring 100 liter vand på en bilvask i hånden.

Og de estimater lyder realistiske, mener Katrine Rafn fra Miljøstyrelsen.

Lone Otto, der er afdelingsleder i FDM's tekniske rådgivning, anbefaler også en vaskehal for at skåne miljøet.

Men for at vedligeholde bilen bedst muligt, er det en god idé at vaske bilen i hånden to til fire gange om året, siger Lone Otto.

»En vaskehal sørger ikke for, at der bliver renset i alle kanter, og det er der, alt snavset ligger og hygger sig, så der på et tidspunkt begynder at opstå rust,« siger hun.

Når bilen skal håndvaskes, kan du med fordel køre den hen til en vaskekabine, som findes på flere tankstationer. På den måde tager du stadig hensyn til miljøet, siger Lone Otto.

Hvis du alligevel vælger at vaske bilen hjemme i indkørslen, kan du skåne miljøet ved at bruge en miljømærket sæbe, siger Katrine Rafn fra Miljøstyrelsen.

/ritzau/FOKUS