Firmaet bag den nye Superliga-struktur er allerede nu klar med en helt ny idé. Halvér pointene efter de første 26 kampe, lyder det.

Hvis der er noget, der har skabt forvirring eller været årsag til hed debat i danske fodboldkredse, har det i den grad været den nye Superliga-struktur, der trådte i kraft fra starten af denne sæson.

Det var det hollandske konsulentfirma Hypercube, der hjalp med tilblivelsen af den nye struktur efter at have haft succes med det i blandt andet Belgien. Fra kontoret i Utrecht har Hypercube-direktør Pieter Nieuwenhuis fulgt med på sidelinjen i dette års Superliga.

Og han har allerede bud på ændringer, når han skal evaluere den første sæson med Divisionsforeningens formand Claus Thomsen.

Nieuwenhuis ser nemlig gerne, at man i fremtiden i Superligaen halverer pointene efter de første 26 kampe, inden holdene bliver delt ud i mesterskabsslutspil og playoff-kampe i et forsøg på at skabe mere jævnbyrdighed. FC København er i år blevet suveræne mestre.

»Lige nu skudt fra hoften vil jeg anbefale, at Superligaen genovervejer, om man skal tage alle sine point med videre fra første runde. Vi har set, at det har været succesfuldt at halvere pointene i Polen, Rumænien og i Belgien,« siger Nieuwenhuis til BT

»I de tre lande skabte det mere konkurrence i den sidste del af turneringen, fordi der var flere bejlere til titlen. Ganske simpelt rent matematisk var afstanden mindre mellem holdene efter den første runde. I Danmark ville det i denne sæson ikke have ændret meget ved, at FC København stadig ville blive mestre, men de andre hold ville i det mindste have været i nabolaget,« siger han med henvisning til, at københavnerne har 22 point ned til Brøndby på andenpladsen og 30 point ned til FC Midtjylland.

De danske klubber har i første omgang aftalt, at de først snakker eventuelle ændringer efter to sæsoner med den nye struktur. Netop forslaget om at halvere pointene var med i opløbet, da den nuværende struktur blev til.

»Det var også til diskussion, da vi konstruerede strukturen, og der viste de historiske analyser, at det ikke var nødvendigt, men sådan var det dengang, og hvad fremtiden vil bringe, er ikke til at sige,« siger Claus Thomsen, Divisionsforeningens formand.

»Vi ville jo kun ændre noget, hvis der er noget decideret galt med strukturen, men det er der ikke. Al debat og alle forslag må vi tage efter to sæsoner. Sådan er aftalen,« slår han fast.

»Det er ikke validt kun at tage én sæson. Den måde, mesterskabet er afgjort på i år, er jo ret ekstrem, fordi sølvmedaljernes (Brøndby, red.) pointgennemsnit godt kunne have vundet mesterskabet i en anden sæson,« lyder det videre fra Thomsen.

Hypercube-direktør Pieter Nieuwenhuis påpeger, at hans forslag ikke nødvendigvis vil åbne mesterskabskampen op, da FC København med sine Champions League-millioner er en mastodont i den danske række. Generelt forventer han selv, at man først kan se den nye strukturs indvirkning over de kommende år.

»Det vil generelt tage mellem 3-5 år at kunne få dannet et fyldestgørende overblik omkring strukturen. Når vi laver udregninger, kigger vi for det meste fem år ud i fremtiden. Det gjorde vi også i Belgien.«

»I Belgien startede det relativt udefinerbart, men det endte med at blive en succes. Især fra sæson 4. Det sportslige niveau er blevet løftet, tilskuertallet er steget – især i de sidste runder -og ikke mindst er værdien af tv-produktet fordoblet sin værdi,« siger direktøren.

Superligaen er endnu ikke helt afsluttet. Der er officielt sidste runde 28. maj, mens den sidste playoff-kamp om, hvem der skal spille Superliga næste år afvikles umiddelbart herefter.

Hypercube forventede flere tilskuere: Sådan er det gået

Inden den nuværende Superliga-struktur trådte i kraft, regnede Hypercube med en stor udvikling i tilskuertallet. Sådan ser det ud i skrivende stund.

Foto: Claus Fisker
Vis mere

  • Forventning: Hypercube forventede, at tilskuertallet bliver større for hver klub, fordi klubberne spiller flere kampe og kæmper for resultater over længere tid.
  • Realitet: Sådan ser det desværre langt fra ud kort før sæsonafslutning. Alle Superliga-klubber på nær Brøndby er gået tilbage i tilskuertal i forhold til sidste sæson i Superligaen, hvor man spillede med det gamle format med 12 hold. Brøndby er endda kun gået 1,7 procent frem, mens Esbjerg har oplevet det største fald i tilskuere med et fald på 27,3 procent.
  • Hypercubes svar: »I det store hele er det gået, som jeg ville have forventet. I de tidlige runder var tilskuertallet – også sammenlignet med resten af Europa – ret ringe, fordi der er kommet to svagere hold med i forbindelse med udvidelsen. Det er ikke underligt, det forventede vi. Vi kan se, at dem, der kæmpede for at komme i mesterskabsslutspillet, har haft stigende tilskuertal.«

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

  • Forventning: Hypercube forventede, at tilskuertallet bliver større for hele Superligaen, fordi der bliver spillet flere kampe.
  • Realitet: Sæsonen 2016/2017 er rent faktisk den dårligste sæson rent tilskuermæssigt nogensinde i Superligaens historie. Dansk fodbold har et tilskuerproblem, som ikke udelukkende handler om formatet. Men efter tilskuertallet gik frem i sæsonen 2015/2016 med 4,6 procent, er det samlede tilskuertal for Superligaen i år, da det nye format blev introduceret, faldet hele 18,8 procent indtil videre. Det største fald nogensinde.
  • Hypercubes svar: »Jeg forventer, at tilskuertallene kommer til at stige, fordi fansene skal vænne sig til det nye format. Det er svært at bedømme på én sæson. Vi skal lave en analyse på, hvornår publikum møder op og hvornår de ikke møder op. Nogle gange finder man ud af, at der er en logisk årsag til tilskuerproblemet, og så kan man løse det. Men hvis grunden er, at folk ikke kan lide den manglende spænding om mesterskabet, vil det blive ret svært, fordi FC København bare er stærke. Der er ingen, der kan slå dem – og der er ingen, der er i stand til blot at være i skyggen af dem. Selv ved at halvere pointene vil det ikke kunne løse det problem. Men det skal vi undersøge, før vi kan sige mere.«