Lars Løkke bliver svigtet af sine egne vælgere. De ser gerne Kristian Thulesen Dahl stille op som statsministerkandidat.

Problemerne tårner sig op for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Ikke nok med at Venstre ligger historisk ringe i meningsmålingerne, så er statsministerens personlige troværdighed usædvanlig lav.

Nu peger selv hans egne vælgere på, at Dansk Folkeparti bør pege på deres egen formand Kristian Thulesen Dahl som statsministerkandidat.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvor mange Venstre-vælgere der faktisk mener, at DF bør gå til valg med Kristian Thulesen Dahl som statsministerkandidat ved næste folketingsvalg. Resultaterne er tankevækkende - se undersøgelsen her, og forstå hvad der er på spil...

Det får du:

  • Artikel om Gallup: Vilde med Thulesen
  • Grafisk oversigt: Hvor egnet er Kristian Thulesen Dahl til jobbet som Danmarks næste statsminister?
  • Gallup-undersøgelse: Det stemmer vælgerne i Rød og Blå blok.
  • Interview med Jakob Allemann-Jensen: Ud med sproget! 'Thulesen er rasende dygtig'
  • Grafisk oversigt: Bør DF gå til valg med Kristian Thulesen Dahl som statsministerkandidat, næste gang der er folketingsvalg?

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Lars Løkke bliver svigtet af sine egne vælgere. De ser gerne Kristian Thulesen Dahl stille op som statsministerkandidat.

Problemerne tårner sig op for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Ikke nok med at Venstre ligger historisk ringe i meningsmålingerne, så er statsministerens personlige troværdighed usædvanlig lav.

Nu peger selv hans egne vælgere på, at Dansk Folkeparti bør pege på deres egen formand Kristian Thulesen Dahl som statsministerkandidat.

Hver tredje Venstre-vælger - 34 pct. - mener, at DF bør gå til valg med Kristian Thulesen Dahl som statsministerkandidat ved næste folketingsvalg.

Venstre-vælgerne mener også, at DF-formanden er velegnet som statsminister. På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst, scorer Thulesen Dahl karakteren 5,96 hos Venstre-vælgerne – den næsthøjeste score efter DFs egne vælgere. Det viser en meningsmåling, TNS Gallup har lavet for BT mellem 7. og 11. april.

’Hånden på kogepladen’

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup mener at undersøgelsen udgør en udfordring for Løkke:

»Der kan være to grunde til, at Venstre-vælgerne svarer, som de gør. Nogle synes, at Thulesen Dahl kan blive en god statsminister, det er der utvivlsomt mange Venstre-folk, der gør. Andre synes, at eftersom DF ikke gik med i regering, skal de tvinges til at lægge hånden på kogepladen. Det er ikke det store problem for Lars Løkke, så længe,det er teoretisk. Men det er en udfordring for ham, at hans eget bagland er så begejstret for Kristian Thulesen Dahl, som de er. For hvis Thulesen skulle køre sig selv i stilling, ville det skabe store udfordringer for Venstre. Thulesen kunne også lægge op til en regering hen over midten, og det vil lave rav i vælgervandringerne,« siger Søs Marie Serup.

Dansk Folkepartis ledelse regner stadig med at pege på Lars Løkke som statsminister ved næste valg.

Men BT kunne i sidste weekend berette, at flere og flere i partiets bagland synes, at DF skal pege på deres egen formand som statsministerkandidat, når vi skal til valg igen. Og den friske Gallup-måling taler samme sprog.

37 pct. af alle vælgere mener, DF skal pege på Thulesen, 30 pct. siger nej og 32 pct. ved ikke.

Blandt DFs vælgere mener 70 pct., at DF skal pege på Thulesen Dahl som statsminister, 11 pct. siger nej og 19 pct. ved ikke.

Skal gå efter magten

»DFs vælgere har en forventning om, at Thulesen Dahl træder i karakter og går efter magten,« siger Jarl Cordua, kommentator på Radio24Syv.

»Målingen lægger pres på Thulesen Dahl om, at fedtspilleriet må være overstået. Vælgerne forventer, han går efter magten. Men Thulesen Dahl ved jo godt, at hvis han skal være statsminister, skal han have et flertal i blå blok bag sig. Og hvis han peger på sig selv uden at have et flertal bag sig, risikerer han at ende som Marianne Jelved, som pludselig i et anfald af storhedsvanvid rendte ud og sagde, at De Radikale kunne stille med en statsministerkandidat. Det eneste, der skete, var, at hun blev til grin og kollapsede. Og Thulesen Dahl er jo klog nok til at vide, at han ikke skal bede om et nederlag. Men der er et pres på DF, for Thulesens succes skaber forventning om forandring,« siger Jarl Cordua.

Kristian Thulesen Dahl i hopla
Kristian Thulesen Dahl i hopla Foto: Linda Kastrup
Vis mere

DFs gruppeformand Peter Skaarup synes, det er spændende, at 50 pct. af blå bloks vælgere synes, DF skal pege på Thulesen:

»I de fleste partier, ser man gerne deres egen formand på den fremmeste post. Men det er smigrende, at der også er en del andre end vores egne vælgere, der mener det, og det siger vi da tak for. Men det ændrer ikke ved, at det er den, der kan samle flest stemmer bag sig, der bliver statsminister.«

Hvis I går mere frem ved næste valg, og Venstre går mere tilbage, giver det så stadig mening for jer at pege på Løkke?

»Det er hypotetisk, hvad der sker ved næste valg. Så den diskussion optager os ikke.«

Risikerer I ikke at miste vælgere, fordi I peger på Løkke?

»Nej, jeg tror, at vores vælgere har tillid til, at vi prøver at placere partiet der, hvor vi langsigtet får mest indflydelse.«

Stiler I imod at blive et parti som De Radikale, der kan være kongemager på midten, eller som V og S, der er regeringsbærende?

»Midten er en skøn position. Men vi skifter jo ikke mening om vores mærkesager. Vi vil gerne gøre DF til et parti, man ikke kan komme udenom i lang tid fremover,« siger Peter Skaarup.

UD MED SPROGET! 'Thulesen er rasende dygtig'

»Jeg vil gerne overlade til Dansk Folkeparti, hvem de ønsker at pege på som statsministerkandidat. Men når vi har en borgerlig regering i dag, så er det fordi, der er 90 mandater, der peger på Lars Løkke Rasmussen,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hvor sikker er du på, at det samme vil gentage sig op til næste valg?

»Jeg har en forventning og forhåbning om, at endnu flere vil pege på Lars Løkke om tre et halvt års tid, når der sikkert skal være valg igen.«

Hvis DF fortsætter med at være større end Venstre, begynder logikken så ikke at tilsige, at lederen af det største parti bør være statsminister?

»Sådan en logik findes ikke. Den der har statsministerposten, er den, der er mindst 90, der peger på.«

Tror du, at der er en sammenhæng mellem den store opbakning til Thulesen Dahl, og så de målinger, der viser, at tilliden til Lars Løkke er lav?

»Nej, jeg tror, det er naturligt, at de fleste partiers vælgere ønsker mest mulig indflydelse. Det er kun det, jeg ser det som.«

Det er nogle ret glatte svar, du kommer med?

»Ja, jeg leverer ikke så meget. Det er helt håbløst.«

Venstre-vælgerne synes også, at Thulesen kan blive en god statsminister?

»Thulesen Dahl er en rasende dygtig politiker. Det skal man være blind for ikke at se. Men heldigvis har vi den allerdygtigste mand på posten, og det er Lars Løkke.«

I øvrigt skriver Ugebrevet A4 at Venstre kan nedsmelte pga. en arvekrig om, hvem der skal efterfølge Lars Løkke?

»Det er en langt ude historie. Venstre har en formand, der faktisk er landets statsminister. Det er fuldstændig uaktuelt at tale om en efterfølger. Og når den tid kommer, har vi en proces for det. Sådan har vi gjort det i 100 år. Det er ikke nogen relevant diskussion.«