En hædersmand. Et bundreelt menneske. En inspirationskilde for de unge konservative. Et ordentligt menneske. Stort socialt hjerte. Og så kunne man kunne altid stole på ham.

Superlativerne stod i kø og trængtes sammen med tårerne i øjnene på toppolitikerne fra både konservative og andre partier, da de i dag satte ord på, hvad den tidligere konservative socialminister Palle Simonsen havde betydet for dem, forud for begravelsen i Messiaskirken i Charlottenlund.

Længe før kirkeklokkerne satte i med deres klangfulde ringning ankom den ene toppolitiker efter den anden med armene fyldt med bærebuketter i alle forårets klare, strålende farver for at vise den konservative mentor deres respekt og ikke mindst følge Palle Simonsen på hans sidste rejse.

Palle Simonson begravelse 3


Selv om Palle Simonsen opnåede at blive næsten 81, han døde få dage før sin 81 års fødselsdag den 6. maj, og har levet et langt og godt liv i dansk politik, men især sammen med sin hustru Kirsten, gennem 53 år, deres tre døtre og børnebørnene, så var det med stor vemod, de danske politikere i dag tog afsked med den konservative politiker, hvis store, sociale hjerte evig og altid bankede for samfundets udsatte og sårbare.

- Jeg kendte ham rigtig godt. Hvor er det mærkeligt at sige det i datid, begyndte Benedikte Kjær at sige, hvor efter tårerne stod hende i øjnene og klumpen i halsen gjorde stemmen grødet. - Han var en stor inspiration og forbillede for mig. Jeg savner ham allerede, lød det fra den tidligere konservative socialminister, inden hun forsvandt ind i Messiaskirken, der var stopfuld på alle bænkeraderne.

Jelved: Det er helt uvirkeligt, at han ikke er her mere

Også den nuværende radikale kulturminister, Marianne Jelved, var tydeligt påvirket af dødsfaldet. Hun fortalte til bt.dk, at venskabet med Palle Simonsen har bestået, siden hun kom i Folketinget tilbage i 1970'erne.

- Det er helt uvirkeligt, at han ikke er her mere, lød det sorgfuldt fra ministeren, der beskrev Palle Simonsen som et retskaffent og socialt engageret menneske.

Som ventet var de konservative partifæller rigt repræsenteret. Blandt andet var partiets tidligere formand, Poul Schülter, mødt op for at følge sin tidligere højrehånd af sted på den sidste rejse.

Og det var en tydeligt bevæget og sorgtynget Poul Schlüter, der efter begravelsen af sin politiske højrehånd, var så berørt, at han ikke magtede at sætte ord på, hvad Palle Simonsen havde betydet for ham.

Men også partiets nuværende formand, Lars Barfoed viste sin respekt, som Brian Mikkelsen med sin frue, fhv. finansminister Henning Dyremose, der kom sammen med sin datter Charlotte, Helsingørs nuværende borgmester, Benedikte Kjær, fhv. sundheds- og boligminister Agnethe Laustsen, tidl. MF og MEP, Christian Rovsing og Per Stig Møller var alle til stede i kirken.

Lykketoft var fuld af lovord

Det var Folketingets nuværende formand, socialdemokraten Mogens Lykketoft også. Og selv om der var en pæn politisk afstand mellem ham og Palle Simonsen, var Lykketoft fuld af lovord.
- Han var den modspiller, jeg har haft mest sympati for. Det er en hædersmand, vi begraver i dag, lød det fra Palle Simonsens tidligere politiske modstander.

En anden politisk modstander, der var til stede i kirken, var tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Sammen med Palle Simonsen har han kæmpet for bedre vilkår for de sindslidende. Poul Nyrup var også med til at bære sin gamle kampfælles kiste ud af kirken til tonerne af Frank Sinatra-hittet 'My way'.

Palle Simonson begravelse 3
Udover toppolitikerne var Don Ø også i kirken. Hans venskab med Palle Simonsen er opstået via politikerens svoger.

- Jeg har kendt Palle i 48 år. Vi har begge sommerhus i Asserbo, fortalte Don Ø efter begravelsen.

Det var også en af Palle Simonsens venner, der stod for begravelsen i dag. Nemlig kongehusets præst og Københavns tidligere biskop, Erik Norman Svendsen. Han fortalte, at de to har kendt hinanden i 54 år.

- Vi har holdt vores venskab ved lige blandt andet i Kofoeds Skole. Det var familiens ønske, at det var mig, der begravede Palle. Det vænner man sig til som præst, lød det fra kongehusets faste præst, inden han sammen med resten af følget kørte i kortege til Ordrup Kirkegård, hvor Palle Simonsen blev begravet.