Det er helt urimeligt, når Skat har overvåget Helle Thorning-Schmidts og Henriette Kjærs økonomi og skatteforhold. Det siger en tidligere kontorchef i Skat, Michael Bjørn Hansen, der i dag er advokat.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Skat har udviklet en form for efterretningstjeneste, der kan bruges til politiske formål. Og det er helt utroligt, hvad Skat ligger inde med af fortrolige oplysninger. Politiets Efterretningstjeneste er ubetydelig i sammenligning. Og det er helt urimeligt, at Skat har overvåget Helle Thorning-Schmidt og Henriette Kjær, siger Michael Bjørn Hansen, der har været 30 år i Skat.

I 2002 fik han besked på at overvåge Henriette Kjærs (K) og Erik Skov Pedersens personlige økonomi. Oplysningerne skulle Michael Bjørn Hansen personligt rapportere til ministeriets departementschef, Peter Loft, som videresendte oplysningerne til Anders Fogh Rasmussens departementschef i Statsministeriet, Nils Bernstein.

- Jeg mente, det var ulovligt, men jeg protesterede ikke dengang. Når en kontorchef får en direkte ordre af en departementschef, skal der meget til, for at man sætter spørgsmålstegn ved det, siger han.

Kedelig udvikling

Michael Bjørn Hansen mener, der er sket en kedelig udvikling i det politiske system de senere år med mere spin og større fokus på personsager.

- Der har i årevis været et system med ’early warning’ omkring politikere, der har fået problemer. Det har som regel drejet sig om kommunalpolitikere og borgmestre. Men samtidig med at spindoktorerne har fået mere magt, er der kommet mere fokus på personsager. Og indberetninger om kendissers økonomiske forhold tjener efter min mening ikke noget forvaltningsmæssigt formål.

- Der er ikke nogen seriøs grund til at indberette, om en minister er grebet af overdrevent forbrug. Det er magtfordrejning. Det var en fejl, at Skatteministeriet og Skat blev slået sammen i 2009, og al magten blev samlet hos Peter Loft, siger Michael Bjørn Hansen.

Sag burde været lukket straks

Han mener, at Henriette Kjærs og Erik Skov Pedersens privatøkonomi var en sag, som Skat sagtens selv kunne have håndteret, og at de oplysninger, som Skat lå inde med, ikke kom departementet i hverken Skatteministeriet eller Statsministeriet ved. Og det samme gælder efter hans mening sagen om Helle Thorning-Schmidt.

- Der er ikke noget, der tyder på, at Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks sag var ekstraordinær, og sagen burde have været lukket med det samme, siger Michael Bjørn Hansen.