En kortslutning på fjernstyringscentralen stoppede i dag alle S-tog i hovedstadsområdet. Efter syv timers kaos begyndte enkelte S-togslinier at køre efter manuel styring ved 12-tiden. Men Banedanmark og DSB ved ikke, hvornår driften bliver normal igen. Det sker formentlig ikke før søndag.

Fjernstyringscentralen brød ned ved 03-tiden i nat, da indtrængende vand kortsluttede strømmen. Også Banedanmarks nødstrømsanlæg kortsluttede, så S-togene kom aldrig i gang til morgentrafikken, der skulle starte kl. 04.50.

Banedanmark ved ikke, hvorfor der pludselig trængte vand ind i kælderen under fjernstyringscentralen på Kalvebod Brygge 32. Men vandet fik en stribe strømskabe til at kortslutte - og vandet ødelagde også nødstrømsforsyningen, der ellers skal gå i gang med strømafbrydelser.

- Vi bruger alle kræfter på at få togene til at køre igen. Bagefter må vi lave en tilbudsgående undersøgelse af uheldet, så det ikke sker igen, siger områdechef Claus Christiansen til bt.dk.

Personale kaldt ind
En masse personale blev kaldt på arbejde lørdag formiddag og sendt ud til centrale stationer, hvorfra S-togstrafikken kan dirigeres manuelt. Ved 12-tiden kom der så småt gang i S-togs trafikken, men det er med forsinkelser og der er langt endnu til normale tilstande.

DSB var ude af stand til at skaffe busser nok til erstatning for de manglende tog.

S-togene kører nu med manuel styring på følgende linier:

Linie A Hundige-Hillerød

Linie B Høje Taastrup-Holte

Linie H Ballerup-Farum stopper på alle stationer

Linie E Køge-Lyngby

Mellem Frederikssund og Ballerup samt mellem Hellerup og Klampenborg kører busser i stedet for tog. På Ringbanen mellem Ny Ellebjerg og Hellerup kører ingen tog.

Fjernstyringscentralen på Kalvebod Brygge er stadig ude af drift og Banedanmark kan ikke sige, hvornår reparationerne er færdige.

Da strømmen gik kunne Banedanmark heller ikke informere passagererne, da højttalersystemet ikke virkede. Det gjorde radioerne til loko-førerne heller ikke ligesom telefonerne blev lammet. Men ved ni-tiden fik man strøm på højttalersystemet, så Banedanmark kunne fortælle de strandede passagerer, at de måtte finde en bus i stedet.

Fra lørdag kl. 17 og hele søndagen kører der iøvrigt ingen S-tog mellem Københavns Hovedbanegård og Østerport, fordi sikkerhedssystemet skal opgraderes. Der indsættes busser i stedet.