..eller indtager andre former for kunstige sødemidler.

I hovedet
Hjernen kan grundlæggende ikke "forstå" kunstige sødestoffer, fordi de jo smager sødt og virker på de receptorer, der registrerer den søde smag. Men samtidig udløser de ikke den dybe tilfredsstillelse som rigtigt sukker gør. Hjernen er en sucker for sukker, som er den eneste energiform, den kan arbejde på, hverken protein eller fedt kan nedbrydes i hjernen. Kunstige sødemidler udløser ikke feelgoodstoffer i hjernen som sukker gør. Så hvis du spiser light-produkter, risikerer du, at hjernen bliver mere fikseret på sødt, viser en undersøgelse fra University of California, San Diego.

LÆS OGSÅ: Lider du af uro i benene? Så mangler du måske dette i din kost

Tarmsystemet
I et videnskabeligt forsøg med 400 mennesker har man opdaget, at kunstige sødemidler påvirker og ændrer tarmfloraen. De ændringer, der sker med tarmbakterierne, påvirker immunforsvaret og fordøjelsen. Man kunne blandt andet se, at forsøgspersonerne havde nedsat glukose-tolerance, hvilket er kendt som en "rød advarselslampe" i forbindelse med fedme. Studiet forklarer delvis, hvorfor de kunstige sødemidler i sodavand og andre fødevarer måske ligefrem bidrager til fedmeepidemien. I et forsøg med mus viste det samme sig at være tilfældet. Mus, der fik sødestof, havde ubalancer i tarmen og svingende blodsukker. Man mistænker derfor, at kunstige sødemidler måske bidrager til inflammation i tarmen.

Blodsukkeret
Kunstige sødemidler er ikke sukker, men alligevel får nogle af dem blodsukkeret til at svinge som sukker. Hvorfor? Sakkarin, sukralose og aspartam har som nævnt i en række forsøg vist sig at give nedsat glukose-tolerance, som problemer med stofskiftet og type 2-diabetes. Det har forskere fra Weizmann-instituttet i Israel i hvert fald fundet ud af. Ved at tilsætte de tre sødemidler i koncentrationer, der svarer til den maksimale dosis tilladt af den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed til mus' drikkevand. De mus, der fik kunstige sødemidler, fik nedsat glukose-tolerance og forhøjet blodsukker, mens mus i kontrolgrupper, som fik rent vand eller vand tilsat sukker, ikke fik problemet.
Sakkarin var den største synder.

Hormoner
Også dine hormoner påvirkes øjensynlig af sødestoffer. En undersøgelse fra Institut for Fødevarer og Ernæring på Islands Universitet viser, at gravides indtagelse af lightsodavand med aspartam giver øget risiko for at føde for tidligt, fordi kunstige sødestoffer influerer på hormonbalancen og stofskiftet. Kvinder, der lider af sygdommen PCO (Poly Cystisk Ovariesyndrom) anbefales også at holde sig fra sødemidler, da overdreven brug af sødemidler og andre tilsætningsstoffer som glutamat påvirker hypofysens regulering af æggestokkene og deres cyklus.


LÆS OGSÅ: Hjælper motion på depression?

LÆS OGSÅ: Her er den mest effektive øvelse, der giver flad mave 

LÆS OGSÅ: Ingen vidste, hvor utrygt der var i Lotus Turélls barndomshjem

Artiklen er oprindeligt bragt hos altfordamerne.dk