Det skulle tilsyneladende have været et årelangt forløb med chikane og mobning af den 16-årige afghaner Ali Akbari fra Ry i Østjylland, der mandag kulminerede, da fire drenge angiveligt forsøgte at brænde ham levende med en molotov-cocktail foran den lokale sportshal.

Det fortæller den 18-årige gymnasieelev Mohammad Akbari, der er storebror til Ali Akbari og som løbende har kunne følge med i, hvordan hans lillebror ifølge ham har været udsat for psykisk terror fra en gruppe drenge på den skole, som han går på.

»Han er jævnligt blevet skubbet og truet af drengene på skolen. Eksempelvis et skub med skulderen, når han gik forbi dem på gangen. Han er også tit blevet kaldt ’perker’, og de har sagt ting som ’skrub hjem til dit eget land’,« siger Mohammad Akbari, da BT møder ham i familiens hjem, alt imens hans mor og far er på hospitalet for at tage sig af lillebroren Ali Akbari.

Men da Ali Akbari mandag aften blev ringet op af en af de fire drenge, der senere er blevet sigtet for forsøg på manddrab, så havde han formentlig ikke i sin vildeste fantasi kunne forestille sig, hvad der ville ske få øjeblikke senere.

Ifølge Mohammad Akbari spørger en af drengene undervejs i samtalen, hvor Ali Akbari befinder sig. Han er ved den lokale sportshal, fortæller han. Her mødes de alle fem, hvorefter de går afsides fra sportshallen. Da de er kommet væk derfra, bliver der angiveligt kastet en molotov-cocktail på Ali Akbari.

Ali Akbari får tilsyneladende slukket de flammer, der ifølge familien har omringet ham fra skoene og op til livet og senere skulle vise sig at have forbrændt 50 procent af hans krop. I choktilstand går han hjem til familiens adresse. Han siger ingenting. Der er kun underbukserne tilbage - bukserne var brændt ind i huden på ham.

»Vi var i chok, kunne ikke forstå hvad der var sket. Da Ali kom hjem, var han i chok. Han var helt stille, sagde ingenting,« fortæller faderen Sayed Abbas Akbari via telefon fra hospitalet i en samtale, som Mohammad Akbari oversætter for BT.
​​
Sayed Abbas Akbari kører sin forbrændte søn på hospitalet. Han er bange for, at han ikke overlever. Undervejs ringer han til politiet, der fortæller ham, at han skal holde ind til siden og vente på ambulancen. Umiddelbart efter ankommer ambulancen og kører 16-årige Ali Akbari på hospitalet, hvor man ifølge familien konstaterer, at han er forbrændt fra navlen og ned med tredjegrads forbrændinger.

I timerne efter var Ali Akbari i kritisk tilstand, men uden for livsfare. Onsdag oplyser Sydøstjyllands Politi, at hans tilstand er stabil.

»Min lillebror er en god dreng som alle andre 16-årige drenge. Han er ikke en asocial type - en outsider. Han er med til klassens fester, og han er aktiv, spiller fodbold og går til fitnesstræning i Ry Hallen. Så vi forstår slet ikke, hvordan det her kunne ske. Hvorfor nogle af hans skolekammerater hader ham så meget,« fortæller storebroren Mohammad Akbari.

Manglende handlen fra skolen

Men det er ifølge familien langt fra første gang, at Ali Akbari oplever at bliver overfaldet af elever fra skolen. For uger tilbage skulle en anden dreng ifølge familien have forsøgt at stikke Ali Akbari i halsen med en saks.

»Men skolen har ikke taget problemerne seriøst. De har bare sagt, det var enkeltstående hændelser. Det har ingen konsekvenser haft,« fortæller Sayed Abbas Akbari.

Det stemmer imidlertid ikke helt overens med familien Akbaris oplevelser. De fortæller, at de fire drenge, der mandag overfaldt Ali Akbari, allerede en uge forinden angiveligt forsøgte at overfalde og kvæle ham. En hændelse, som skolen ifølge familien ikke har oplyst dem om.

»Hvorfor sender skolen ikke de elever hjem oven på sådan en episode. Det ville have været et signal til de drenge om, at nu var grænsen nået. Så kunne overfaldet i mandags måske have været undgået,« siger Sayed Abbas Akbari, der kom til Danmark med sin familie som flygtning fra Afghanistan i 2005, og tilføjer:

»Roden til problemerne er skolen. De har ikke taget Alis problemer seriøst. De her problemer har været her gennem flere år. Det er ikke kun Ali, der har været udsat for de her racistiske chikanerier. Mine andre børn har også oplevet det. Men det har været værst med Ali,« fortæller han.

Ifølge ham skulle familien flere gange have haft møder med skolen, hvor de angiveligt har fået at vide, at det er Ali Akbari selv, der skyld i problemerne, hvorfor han også flere gange er blevet truet med at smidt ud. Alligevel undrer familien sig over, at skolen ikke har hevet fat i de drenge, som ifølge dem har chikaneret Ali Akbari gennem flere år.

Skolens konstituerede skoleleder Alma Schack Andersen er ked af den situation, som nogle af skolens elever er kommet i, men ønsker ikke at udtale sig om konkrete sager. Hun fortæller dog, at man i øjeblikket er i færd med at udarbejde en redegørelse.

»Det er rigtig svært at blive spurgt om sådan noget, men jeg kan ikke udtale mig om enkeltsager og om, hvad der er foregået børnene imellem. Vi arbejder vedvarende på skolen med enkelte elever, grupper og klassedynamikker, men jeg kan ikke fortælle, hvad den ene har gjort ved den anden. Vi er blevet bedt om at udarbejde en redegørelse, og det vil vi selvfølgelig gøre.«

Det voldsomme overfald har nu medført, at familien overvejer at flytte fra byen. Med fem børn, hvoraf mange ifølge familien flere gange er blevet chikaneret, føler de sig ikke længere sikre.

»Lige nu føler vi os slet ikke sikre på at bo i Ry længere. Jeg har fem børn, heriblandt to mindre børn, en pige på 8 og en dreng på 9. Jeg tør ikke sende dem i skole længere, jeg er bange for, at de vil blive udsat for det samme. Derfor er min søn hjemme for at passe dem.«

Tirsdag blev de fire drenge fremstillet grundlovsforhør ved Retten i Horsens. De er nu alle fængslet i surrogat, men har nægtet sig skyldige.