En havørn med et vingefang på 2,25 meter blev søndag dræbt ved kollision med en vindmølle i Nordjylland.

Den imponerende fugl, hvis kløer var på størrelse med fingre, hører til den største kendte rovfugleart i Nordeuropa.

Den blev fundet dræbt søndag 5. maj under én af de tre vindmøller, der står ved Buttervej, der ligger på den nordvestlige side af Skagen, ikke langt fra Grenen.

Kæmpefuglen var kløvet i to som om den var ramt af et kæmpestort sværd i luften.

- Vi så seks havørne søndag der var på vej ud over Grenen, og de er så formentlig kommet retur i den kraftige vestenvind, hvor den ene er kommet ned i modvind og lav højde, hvor den er kollideret med vindmøllens vinger, der har kløvet ørnen i to, fortæller ornitolog Knud Pedersen fra DOF (Dansk Ornitologisk Forening), der dagligt følger de store fugletræk i området.

Den dræbte ørns kløer var så store som fingre, og vingefanget altså et godt stykke over to meter.

DOF har flere gange gjort opmærksom på problemet med vindmøller på helt bestemte steder, og netop vindmøllerne på Buttervej er en dødsfælde for de sjældne og totalfredede havørne samt andre sjældne rovfugle.  

- Vi synes vindmøller er en rigtig god idé, men ikke alle steder. Og lige netop dér er de til stor fare for de store fugletræk, der passerer fordi. Vi taler mellem 10.000 og 15.000 rovfugle, der passerer forbi hvert år, og vi har protesteret fra starten mod opsætningen af samme grund, siger Knud Pedersen, der fortæller, at forkert placerede vinmøller er et problem for de store smukke rovfugle i hele Skandinavien.

- Ud for Norges vestkyst er mindst 49 havørne blevet dræbt af vindmøller, og på sydspidsen af Gotland har de samme problemer med store rovfugle og vindmøller, siger ornitolog Knud Pedersen til BT. 

DOF har også gjort indsigelse mod placeringen af en ny vindmøllepark omkring en afvandet sø ved Gårdbogård, hvor 11 store møller er undervejs.
 
- Det er også et yderst kritisk område i forhold til de store fugletræk, der ligger 20 kilometer syd for Skagen Odde, og der er tale om nogle meget store vindmøller, siger DOFs ornitolog, der mener, at fundet af den store havørn søndag, kun er toppen af isbjerget.

- Denne her påflyvning skete i fuldt dagslys, og nok på grund af den kraftige vind. Men de fleste ulykker sker efter al sandsynlighed om natten i mørke, hvor det er umuligt for fuglene at se de roterende vinger. Mange fugle trækker nemlig også om natten, siger Knud Pedersen til BT.   

Havørnen har været totalt udryddet i Danmark, men er kommet tilbage siden 90'erne. 
I 2009 var der 29 ynglende havørnepar i Danmark.