En handicappet kvinde har fået tvangsbortadopteret sit barn til den plejefamilie, som hun selv havde valgt at placere barnet hos.

For otte år siden fødte hun sin datter. I otte år har hun kunnet kalde sig ‘mor’ - men nu er det slut med mor-opgaverne.

For fredag i sidste uge afsagde Østre Landsret nemlig en dom, der betyder, at udviklingshæmmede Michelle ikke længere er mor til sin datter.

Datteren er blevet tvangsbortadopteret til den familie, hvor hun - med Michelles samtykke - har været anbragt, siden hun var fem dage gammel.

»Jeg har det så ondt indeni og føler, at jeg bliver straffet, fordi jeg er handicappet. Jeg har et fået et stort hul i hjertet. Jeg elsker min datter og vil altid gøre det. Jeg er så ked af, at mit dejlige barn ikke får lov til at have kontakt med sin egen mor,« siger Michelle.

Læs også:

»Lige nu græder jeg bare hele tiden. Det er også svært, fordi jeg ikke engang har fået lov til at se hende en sidste gang og give hende det lille smykke, som jeg har købt til hende, så hun kan huske mig fremover og vide, at hun har en mor, der altid vil elske hende,« siger hun.

Sagen tager reelt sin begyndelse i Michelles egen barndom, hvor hun blev hjerneskadet som følge af behandling for leukæmi. Hendes udvikling blev hæmmet, og i dag er hun derfor ikke i stand til at tage vare på et barn.

Da hun som 22-årig fødte sit første og hidtil eneste barn, valgte hun at lade sin datter anbringe hos en plejefamilie.

Læs også:

I tiden efter var der, som aftalt, løbende kontakt mellem datteren og den biologiske familie indtil 2011, hvor Rødovre Kommune tvangsbortadopterede pigen til plejefamilien. Siden da har der været minimal kontakt.

Michelle og hendes familie har de seneste fire år kæmpet mod tvangsbortadoptionen, men har tabt i alle instanser - først Ankestyrelsen, dernæst Statsforvaltningen, Byretten og nu Østre Landsret.

‘Efter bevisførelsen for landsretten (...) tiltrædes det, at [datteren] har en så nær og tæt tilknytning til sine plejeforældre, at hun opfatter plejeforældrene som sine forældre og føler, hun hører til hos dem,’ lyder det blandt andet i afgørelsen fra Østre Landsret.

‘Landsretten tiltræder, at væsentlige hensyn til, hvad der er bedst for [datteren], taler for, at [datteren] uden Michelle Louise Olsens samtykke bliver adopteret af sine plejeforældre,’ lyder begrundelsen.

Læs også:

Sagen har været fremme i medierne adskillige gange, da det er første gang i nyere tid, at et barn til en handicappet mor er blevet tvangsbortadopteret. Sagen er samtidig principiel, fordi den kan danne præcedens for lignende sager fremover.

Derfor har flere foreninger, bl.a. Landsforeningen af udviklingshæmmede, udtrykt bekymring for sagens konsekvenser. Omvendt har Rødovre Kommune afvist, at tvangsbortadoptionen skulle have noget med moderens handicap at gøre, og fastholdt, at beslutningen udelukkende er for barnets bedste.