Det kan godt være, at den danske sommer har været blæsende. Men det er intet i forhold til, hvad den østlige del af Taiwan og Kina er på vej til at få at mærke.

En massiv supertyfon med navnet 'Soudelor' er nemlig i disse dage på vej direkte mod Taiwan med voldsom vind, høje bølger og store mængder nedbør.

'Soudelor,' der af flere amerikanske vejrsider betegnes som dette års hidtil kraftigste storm i verden, har i øjeblikket en vindstyrke på 140 knob, hvilket svarer til 70. meter pr. sekund. Til sammenligning svarer det til over dobbelt orkanstyrke.

Det forklarer meteorolog Hans Wenner fra Danmark Meteorologiske Institut, der løbende overvåger, hvordan supertyfonen udvikler sig fra dens nuværende placering i Stillehavet.

»Der er tale om en virkelig kraftig tyfon, der ligger i kategori 5, hvilket er det højeste niveau. Som det ser ud lige nu vil den ramme det nordlige Taiwan om fire dage. Til den tid er den nok aftaget til omkring 100 knob, men alt efter hvordan den rammer, kan den godt lave voldsomme ødelægger,« forklarer Hans Wenner.

Efter Taiwan vil supertyfonen, som det ser ud nu, sætte kursen videre mod nordvest, hvor den vil ramme det østlige Kina tæt ved millionbyen Shanghai. Til den tid vil 'Soudelor' dog formentlig have aftaget væsentlig i styrke på sin vej, forklarer Hans Wenner.

Natten mellem søndag og mandag lokal tid ramte supertyfonen den lille stillehavsø Saipan, hvor hundredevis af beboere måtte søge i beskyttelsesrum. Det skriver den amerikanske avis USA Today, der også beretter massive ødelæggelser som afblæste tage, væltede elmaster, et øversvømmet kraftværk og flere ufremkommelige vejr.

»Der er biler, der ligger spejlvendt på vejen og masser af ødelagte tage, fortæller John Hirsh,« der er administrerende direktør for det amerikanske Røde Kors i Saipan til avisen.

Billederne herunder viser et udpluk stormens ødelæggelser på øen Saipan: