Lyt til artiklen

En amerikansk professor har i flere år udgivet sig for at være af afro-amerikansk oprindelse, selvom hun er hvid.

Professoren Rachel Dolezal, der er professor i Afrika studier på Eastern Washington University, er samtidig præsident for en organisationen NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) , der arbejder for sortes rettigheder i USA.

Torsdag stod hendes forældre frem og hævdede, at Rachel Dolezal havde bedraget folk.

Forældrene Ruthanne og Larry Dolezal har fortalt til det amerikanske lokale medie Krem 2 News, at de vil have folk kendte sandheden, som er, at deres datter racemæssigt er af kaukasisk afstamning - altså hvid. Hendes forfædre har tysk og tjekkisk baggrund.

Ruthanne og Larry Dolezal har fortalt til amerikanske medier, at deres datter altid har været en del af en afro-amerikansk kultur. Hun havde sorte søskende, som var blevet adopteret, og hun gik i skole i Mississippi og var en del af et overvejende afro-amerikansk samfund.

Billede fra Facebook af Rachel Dolezal.
Billede fra Facebook af Rachel Dolezal.
Vis mere

Rachel Delezal blev gift med og senere skilt fra en sort mand. Ifølge forældrene begyndte hun efter skilsmissen i 2004 at identificere sig anderledes. Hun begyndte at hævde at være mulat og dermed delvist afro-amerikansk.

Forældrene fortalte, at de havde bemærket hendes ændring i udseende, men ved ikke, hvordan hun gjorde det.

»Rachel har ønsket at være nogen, hun ikke. Hun har valgt ikke bare at være sig selv, men at præsentere sig selv som en afro-amerikansk kvinde eller mulat. Og det er simpelthen ikke sandt,« sagde Ruthanne Dolezal.

Ruthanne og Larry Dolezal sagde, at de ikke har et problem med Rachel er fortaler for en organisation, der kæmper for afroamerikaneres rettigheder, men at de har et problem med, at hun vildleder folk om sin egen oprindelse.

Dette foto er fra Eastern Washington Universitys hjemmeside, hvor den falske mulat Rachel Dolezal er ansat.
Dette foto er fra Eastern Washington Universitys hjemmeside, hvor den falske mulat Rachel Dolezal er ansat.
Vis mere

Rachels forældre sagde, at hun distancerede sig fra dem og har ikke talt med dem for nylig.

I et interview med det lokale amerikanske medie Krem 2 News siger Rachel Dolezal, at hun ikke længere betragter  Ruthanne og Larry Dolezal som sine forældre og at hun ikke kalder dem mor og far.

»Hvad de siger eller stiller spørgsmålstegn ved, det er jeg ligeglad med. De er ude af mit liv. Men det betyder noget for mig, hvad sorte i mit lokalområde tænker.«

Journalisten spørger herefter, om hun betragter sig selv som værende afro-amerikansk?

»Jeg bryder mig ikke om termen afro-amerikansk, jeg foretrækker at sige sort. Hvis nogen spørger mig, så vil jeg sige: Ja, jeg er sort,« siger hun.

Rachel Dolezal fortæller desuden i interviewet, at hun anser sig for at være mor til sin lillebror, der er sort og adopteret af Ruthanne og Larry Dolezal.

»Det var sådan, han gerne ville have det, og det var sådan jeg følte, jeg kunne beskytte ham. Men det kommer ikke andre ved,« sagde hun i interviewet.