Mange katteejere tror, at husets firbenede medlem bruger tiden til at sove, når den er alene hjemme. Men det er slet ikke tilfældet. Se her, hvad din kat i virkeligheden fordriver tiden med.

Hvad laver katten egentlig, når den er alene hjemme? I mange hjem er katten jo overladt til sig selv i lange perioder ad gangen, og den kan jo ikke, som os andre, slå tiden ihjel med en god bog, en fed krimi eller et computerspil. Nej, men den sover da, vil mange mene - men det er nu faktisk langt fra sandheden.

Nestle Purina PetCare Friskies, der producerer kattemad, har registreret 50 kattes adfærdsmønster igennem billeder fra et automatisk fotografiapperat, der var fastspændt om kattenes hals. Kameraet tog et billede hvert 15. minut.

Og ja, vi mennesler har taget helt fejl - katten ligger IKKE og sover hele dagen. Billederne viser, at kattene måske nærmere savner deres frihed.

De bruger i hvert fald 22 pct. af 'fritiden' (altså den tid, hvor de ikke skal udføre rollen som kæledyr) på at kigge ud af vinduer. Er der andre kæledyr i huset, bruger katten 12 pct. af tiden på at drille, lege eller 'diskutere' med dem. Otte pct. af tiden går med at overfalde det dertil indrettede kradsebræt eller de absolut ikke dertil indrettede møbler. Men, men, men - der bliver dog også tid til at sove - dog kun seks pct. af tiden.

Desuden viste undersøgelsen, at katte i seks pct. af tiden ser fjernsyn (hvis det altså er muligt) eller gemmer sig under borde eller sofaer, i fem pct. af tiden leger den med legetøj og i fire pct. af tiden enten kigger den på eller spiser dens mad.

- Jeg var overrasket over at se, hvor aktive katte egentlig er. Jeg troede faktisk, at mine tre katte snorksov hele dagen væk, forklarer den amerikanske dyreadfærdsforkser Jill Villareal, der står bag undersøgelsen.