På landjorden har den ingen konkurrenter, som kommer bare i nærheden af dens imponerende fart. Men en ny rapport hævder, at geparden med stor hast er på vej mod udryddelse.

Det skriver National Geographic.

Det anslås, at der kun er omkring 7100 geparder tilbage på verdensplan, og at tallet vil falde drastisk de kommende år. I dag lever de store katte udelukkende i dele af Afrika samt i et mindre område af Iran, efter de er blevet fordrevet fra 91 procent af deres tidligere naturlige leveområder. Det slår forskere fast i et nyt studie fra The Zoological Soceity of London og The Wildlife Conservation Society.

Det seneste omfattende studie om gepardens livsvilkår i verden blev udgivet i 1975. Dengang blev det anslået, at der var godt 14.000 af de store katte i verden, godt dobbelt så mange som i dag. For lidt over 100 år siden var antallet til sammenligning omkring 100.000. Dengang strejfede de omkring i størstedelen af Afrika, samt i store dele af Asien.

Truslerne mod gepardens eksistens kommer ifølge den nye forskning fra flere forskellige kanter. Fælles for dem alle er dog, at truslerne om udryddelse af 'verdens hurtigeste dyr' er menneskeskabte.

For i takt med at dens naturlige leveområder hastig skrumper, er geparden også udsat for de krybskytter, som tjener penge på ulovlig handel med det eksostiske dyr. Samtidig er befolkningen i gepardens leveområder i stigende grad selv begyndt at jage antilopperne, gazellerne og vortesvinene, som historisk har ageret bytte for det hurtige dyr. Ifølge National Geographic er der ligeledes kommet en stigende interesse for at holde gepard-unger som kæledyr, især fra velhavende personer fra mellemøsten.

Arkivfoto. Gepardunger født i 1995 i en Zoologisk Have i Frankrig.       
Arkivfoto. Gepardunger født i 1995 i en Zoologisk Have i Frankrig.        Foto: AP Photo
Vis mere

Det betyder blandt andet, at geparden stort set er blevet begrænset til kun at leve i seks afrikanske lande, Angola, Nambia, Zimbabwe, Botswana, Sydafrika og Mozambique. Imens er dyreracen så godt som forsvundet fra Asien, hvor den nu kun findes i et begrænset område i Iran. Og forskere bag det nye studie håber nu på, at geparden blive optaget på The IUCN Red List of Threatened Species, en international liste over truede dyre- og plantearter. I løbet af de næste 15 år forventes det, at dyrearten yderligere reduceres med 53 procent, hvis gepardens nuværende livsvilkår fortsætter.

»Det er virkelig alarmerende. Det er en meget aktiv tilbagegang, og der skal virkelig til at ske noget, for at problemet bliver løst,« lyder det Luke Hunter, formand for Panthera, en global organisation, der kæmper for bevarelsen af vilde katte i naturen til National Geographic.   

Med en topfart på op imod 110 km/t, er geparden kendt som det hurtigste dyr på landjorden. Den imponerende hastighed kan dyret opnå på blot tre sekunder, hvilket stadigvæk er nok til at efterlade flere moderne sportsvogne i støvet, mens geparden dog 'kun' kan opretholde den høje hastighed over en kortere afstand.