B.T. i London – op mod 500.000 englændere og walisere går onsdag i strejke. Så voldsomt bliver det.

Hvis man har tænkt sig at tage toget på arbejde, kan man godt glemme det. Verdens travleste togstrækninger til og fra London forventes at gå helt i stå. Og i øvrigt kan børnene alligevel ikke komme i skole. I hvilket omfang lufthavnene kommer til at virke, er også usikkert, og vejene vil blive tætpakket med bilister.

Englænderne vågner i dag til den største strejke i mere end 10 år. Hele syv fagforeninger går i strejke, deriblandt lærere, togchauffører, offentligt ansatte, lufthavnsansatte og universitetsansatte.

Der er store demonstrationer i både England og Wales, og det forventes, at London nærmest lukker ned.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg dækker den store strejke i England fra London.
B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg dækker den store strejke i England fra London.
Vis mere

»Det er svært ikke at se sammenligninger mellem strejkerne nu og den såkaldte ‘Winter of Discontent’ i 1978-79,« siger historikeren Robert Saunders fra Queen Mary University til Politico.

Dengang kostede strejkerne regeringen livet, og Rishi Sunaks hårdtprøvede, konservative regering forventes da også at komme i fornyet modvind. Regeringen har nægtet at give sig på fagforeningernes krav om, at lønstigningerne skal flugte med prisstigninger og leveomkostninger.

Foruden strejken i morgen, er der allerede løbende strejker fra ambulancekørere, reddere og sygeplejersker, og tirsdag stemte de engelske brandmænd for at slutte sig til strejkerne. Deres første strejkedag bliver den ottende februar. Det er første gang i tyve år, at brandmændene strejker.

Margaret Thatcher var kendt for sin hårde tilgang til fagforeningerne. Hendes regerings perioder var præget af store strejker
Margaret Thatcher var kendt for sin hårde tilgang til fagforeningerne. Hendes regerings perioder var præget af store strejker Foto: SVEN NACKSTRAND
Vis mere

Premierminister Sunaks konservative pari har med noget held i årevis brugt al det besvær, som strejker medfører for almindelige borgere til at fremstille fagforeningerne som samfundsødelæggende. Men meningsmålinger peger på, at sympatien i langt højere grad er med de strejkende denne gang.

Tilbage i 1978-79 blev de store strejker den siddende Labour-regerings endeligt, og i stedet kom den konservative Marageret Thatcher til magten. Hun var absolut uforsonlig overfor de strejkende.

»Hvis nogle konfronterer vores basale frihedsbegreber, så vil jeg ved Gud konfrontere dem,« sagde Margaret Thatcher dengang.

Den store minearbejderstrejke i 84-85 prægede England i mange år efter
Den store minearbejderstrejke i 84-85 prægede England i mange år efter Foto: John Redman
Vis mere

Det blev begyndelsen på et hårdt opgør mellem regeringen og fagforeningerne, som kulminerede med de voldsomme minearbejderstrejker i det nordlige England i 1084-85.

Det er bestemt muligt, at et nyt langt og hårdt opgør, forestår. Fagforeningerne har længe sparet op til dette opgør og siger, at de har ressourcer til mindst et halvt års strejker.

Premierminister Sunak har forsøgt at præsentere sig som en fornuftens fortaler. Men i hans eget pari, er der mange, der brændende ønsker at knække nakken på fagforeningerne en gang for alle.