Japan blev i går rystet af den tredje eksplosion på atomkraftværket Fukushima på fire dage. Et udslip af radioaktiv stråling fik landets regering til at advare folk om at blive inden døre i en radius af 30 kilometer, ligesom befolkningen i nærområdet er blevet evakueret. Og Frankrigs Nukleare Sikkerhedsorgan har nu opgraderet katastrofens alvor til trin seks på en skala af i alt syv trin.

Mens atomkraftkatastrofen i Japan frygtes at blive blandt de værste i verden nogensinde, sår ulykken alvorlig tvivl om sikkerheden ved en af de mest udbredte energikilder i Europa. Tyskland har som konsekvens af katastrofen lukket syv af landets atomkraftværker samtidig med at man udsætter en planlagt forlængelse af levetiden for de i alt 17 tyske a-værker, og dermed er atomkraftens comeback de seneste år sat alvorligt tilbage.

»Atomkraften har haft en del medvind på det sidste. Det er slut nu,« siger EUs klimakommissær, Connie Hedegaard.

På et møde i Bruxelles i går blev det besluttet hurtigst muligt at teste de 143 atomkraftværker, som leverer en tredjedel af elforbruget i EU.

At afskaffe a-kraften i Europa - eller alene i Norden - er ifølge eksperter en gigantudfordring. Alene de nordiske atomkraftværker vil skulle erstattes af svimlende 30.000 MW off-shoremøller, viser foreløbige beregninger. Også danske elforbrugere er afhængige af atomkraft, som udgør 25 procent af elforbruget i Norden.

»Der ville ske en regulær priseksplosion, hvis man fra den ene dag til den anden valgte at tage de svenske og finske a-kraftværker ud af drift. Vi har simpelthen ikke mulighed for på kort sigt at erstatte så store mængder strøm med andre kilder, og det ville tvinge priserne op på et uhørt niveau,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Synes du, at atomkraft skal afskaffes i Europa efter katastrofen i Japan?

Skal vi til at gå langt mere over til alternative energikilder eller er der ingen grund til panik over a-kraft?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.