»Ideen er at bruge en lastbil som en græsslåmaskine. Ikke til at slå græs, men til at slå Allahs fjender«

Metoden var spektakulær og kynisk, ​da den 31-årige terrorist mejede 84 mennesker ned på Frankrigs nationaldag torsdag aften på promenaden i middelhavsbyen Nice, men metoden er langt fra utraditionel i terrorkredse. Både Islamisk Stat og Al-Qaeda har opfordret til at køre Allahs fjender ihjel.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat tog lørdag skylden for angrebet, på samme måde som de i november sidste år tog ansvaret for Paris-massakren, hvor 130 mennesker mistede livet, eller andre terrororganisationer. Men selvom metoden er spektakulær og kynisk, så er den langt fra utraditionel i terrorkredse.

Tilbage i 2014 opfordrede talsmand for Islamisk Stat Abu Mohammed al-Adnani terrorbevægelsens følgere til at anvende nemme midler såsom at pløje Allahs fjender ned med lastbil. Al-Qaeda-netværket kom i 2010 med samme opfordring i sit propaganda-magasin Inspire:

»Ideen er at bruge en lastbil som en græsslåmaskine. Ikke til at slå græs, men til at slå Allahs fjender.«

Og det var blot et spørgsmål om tid, før man ville se metoden anvendt i Europa, siger militæranalytiker  ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.

»Der har ligget opfordringer fra flere grupperinger om, at man skulle vælge de nemme løsninger: kør en bil ind i en menneskemængde, løb ind og stik folk ned med kniv. Man sad nærmest og ventede på, at det her skulle ske i Europa,« siger Johannes Riber Nordby.

Grupperne er ifølge Johannes Riber Nordby tydeligt inspireret af konflikten mellem Israel og Palæstina, hvor der findes indtil flere eksempler på lastbiler har været brugt til at torpedere menneskemængder. Og for jihadister er det en sikker måde at gå under radaren på.

»Det er nemt at skaffe en lastbil. Hvis du skal skaffe sprængstof og håndvåben, så skal du have det illegalt, du skal have kontakter, og så ender du snart på radaren hos efterretningstjenesterne.«

Frankrig, der kæmper med store radikaliseringsproblemer, har de senere år udklækket en række terrorister, der har slået til mod deres egne landsmænd. Enten som ensomme ulve eller under terrorbevægelsen Islamisk Stats faner. Alt tyder på, at den 31-årige fransk-tuneser netop tilhørte gruppen af ensomme ulve.

»Hvis du er den enlige ulv, der ikke kan skaffe dig håndvåben, kan du altid skaffe dig en lastbil, og der findes ‘fine’ manualer på nettet til, hvordan du gør.  Det er den ultimatives svage parts sidste våben,« siger Johannes Riber Nordby.

Og metoden er skræmmende effektiv, når det gælder om terrorens hovedformål: at skabe frygt.

»Det er en spektakulært metode og enormt effektivt som terrormiddel. Det er lige præcis dét, du og jeg frygter allermest: at vi går på fortovet på Østerbrogade, og der kommer en bil kørende direkte mod os, uden at vi kan gøre fra eller til. Ved Charlie Hebdo gik man efter specifikke mennesker, men her går man efter fuldstændig tilfældige mennesker. Det her er terroren i sin reneste form.«

Han frygter, at man i fremtiden vil flere se angreb udført med ‘simple våben’ frem for bombebælter og sprængstof.

»Alt er et våben i dag, det handler blot om at være opfindsom og kynisk nok. Det stiller også store krav til overvågningen i fremtiden. Men det mest bekymrende er, at folk bliver inspireret af metoden. Når man har set det her lykkes, så lærer andre af det, og så kommer der flere af den type angreb i fremtiden,« forudser militæranalytikeren.