Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

To danske redningshelikoptere er fløjet til Norge, for at bidrage til eftersøgningen af det norske Hercules-fly, som styrtede ned under en militærøvelse torsdag eftermiddag.

Fem personer savnes fortsat, og flyet er endnu ikke lokaliseret.

Flere helikoptere og fly kæmper lige nu i vanskelige vejrforhold for at finde det fly, som torsdag styrtede ned i et område omkring Sveriges højeste bjerg - Kebnekaise.

Hercules-flyet forsvandt pludseligt sporløst fra radaren på vej fra Evenes i det nordlige Norge til den svenske by Kiruna under en militærøvelse.

Flyvevåbnets Flyvertaktiske Kommando har sendt to danske helikoptere til Norge, for at hjælpe med eftersøgningen.Helikopterne deltager ikke direkte i søgningen, men de gør det muligt for nordmændene at stille flere af deres egne helikoptere til rådighed.

- De to danske helikoptere varetager opgaver, som norske helikoptere til daglig plejer at varetage. På den måde kan de norske helikoptere hjælpe til med eftersøgningen i det område, hvor man frygter, at flyet er styrtet ned, da deres piloter er bedre kendt i der, siger Rasmus Jørgensen, leder af operationscentret i Flyvertaktisk Kommando.Den ene af piloterne ombord på Hercules-flyet - Ståle Garberg - har tilbage i 2009 og 2010 været på udveksling i det danske Flyvevåben, hvor han blandt andet gennemgik en omskoling. Han deltog også som skipper på et af de danske Hercules-fly, der var udsendt til Afghanistan.

I Danmark nåede han at flyve mere end 400 timer, og han betegnes som en 'erfaren pilot'.

De fem officerer - fire mænd og en kvinde - var om bord på flyet, der var 80-90 kilometer vest for Kiruna, da kontroltårnet pludseligt mistede kontakten med dem. Først var flyet meldt savnet og senere bekræftet nedstyrtet.  

Andre læser også