En narkodømt brasilianer var for syg til at forstå, at han skulle henrettes. Dødsdømt kvinde brød sammen, da hun skulle sige farvel til sine børn.

En brasiliansk mand, der onsdag blev henrettet sammen med flere andre udlændinge i Indonesien, havde ingen anelse om, hvad der foregik. Det gik først op for ham i de sidste minutter, at han skulle dø, fortæller den præst, som tilbragte tid sammen med den dødsdømte mand, der blev diagnoseret med paranoid skizofreni og bipolar lidelse i 1980erne.

Den 42-årige brasilianske mand, Rodrigo Gularte, blev skudt sammen med to australske statsborgere, tre nigerianere og en indoneser. Gularte var dømt til døden for at smugle kokain ind i Indonesien i 2004.

Hørte stemmer

»Han hørte stemmer hele tiden,« fortæller præsten Charlie Burrows ifølge The Guardian. I tre dage forsøgte præsten forgæves at forklare Gularte, at han skulle henrettes.

»Jeg talte med ham i halvanden time, hvor jeg prøvede at forberede ham på henrettelsen. Jeg sagde bl.a. til ham 'Jeg er 72 år gammel og skal snart i himlen, så du må finde ud af, hvor mit hus er deroppe og gøre en have klar til mig'.«

Men da fangerne sent tirsdag aften blev taget ud af cellerne og lænket, spurgte han forvirret præsten: »Skal jeg henrettes?«

Burrows forklarer, at Gularte tog det ret roligt, da det gik op for ham, at han skulle dø, men at han stadig ikke forstod, hvordan det skulle foregå.

»Han spurgte mig, om der stod en snigskytte klar uden for, og jeg sagde nej. Så spurgte han, om han skulle skydes inde i bilen, og jeg sagde nej,« fortæller præsten.

»Jeg burde ikke skulle dø for det«

Da Gularte var blevet gjort fast til en planke, fik Burrows lov til at se ham igen.

»Han sagde 'det her er ikke rigtigt, jeg lavede en lille fejl, og jeg burde ikke skulle dø for det', så han var mere irriteret end noget andet, men meget rolig.«

Den indonesiske statsanklager har fortalt, at mændene blev henrettet samtidig klokken 00.35 natten mellem tirsdag og onsdag og erklæret døde tre minutter senere. Der skulle dog have været en henrettelse mere. I sidste time blev en 30-årig fillipinsk kvindes henrettelse udsat.

Hende havde præsten også kontakt til op til henrettelsen.

Dødsdømt kvinde brød sammen foran sine børn

Burrows fortæller, at kvinden, Mary Jane Veloso, brød helt sammen, da hun tirsdag eftermiddag skulle sige farvel til sine to børn, på det hun troede, var hendes sidste dag i live.

En avis var lidt for hurtig på aftrækkeren og kørte onsdag historien om, at Mary jane Veloso var blevet henrettet. Hendes henrettelse blev udsat.
En avis var lidt for hurtig på aftrækkeren og kørte onsdag historien om, at Mary jane Veloso var blevet henrettet. Hendes henrettelse blev udsat. Foto: NOEL CELIS
Vis mere

Under det sidste familiebesøg havde hun holdt gejsten oppe, men ved totiden fik hun at vide, at det var på tide at sige farvel til de to sønner på henholdsvis seks og 12 år.

»Hun tiggede om mere tid. 'Får jeg ikke lidt ekstra tid med mine børn? De får mig aldrig at se igen, jeg vil aldrig se dem igen'.«

»Alle, der var til stede, begyndte at græde. Fængselsinspektøren og advokaterne havde det rigtig dårligt med situationen. De fortalte mig, at de ikke var enige i tingene, at de bare gjorde deres arbejde, og at henrettelsen burde standses.«

Veloso blev dømt til døden, efter at hun i 2010 blev anholdt med 2,6 kilo heroin i sin kuffert i Yogyakarta. Hun hævder, at hun blev lokket i en fælde af en menneskehandler.

Henrettelsen blev udsat sent tirsdag, da den mistænkte menneskehandler overgav sig til de fillipinske myndigheder.

Australiere i oprør

I Australien fordømmes henrettelserne, og premierminister Tony Abbott har hjemkaldt sin ambassadør efter henrettelserne af de to australske statsborgere, 31-årige Andrew Chan og 34-årige Myuran Sukumaran.

Australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran sang "Amazing Grace" og nægtede at have bind for øjnene, da de natten til onsdag lokal tid blev henrettet på den indonesiske fængselsø Nusakambangan.
Australierne Andrew Chan og Myuran Sukumaran sang "Amazing Grace" og nægtede at have bind for øjnene, da de natten til onsdag lokal tid blev henrettet på den indonesiske fængselsø Nusakambangan. Foto: STRINGER/INDONESIA
Vis mere

De to blev dømt til døden i 2006 for at være bagmænd i en smuglerring, der prøvede at smugle 8,3 kilo heroin fra Indonesien til Australien.

Mange australiere har givet deres vrede til kende på bl.a. Twitter, hvor der opfordres til boykot af den indonesiske ferieø Bali, som er det mest populære rejsemål for australiere.

Præsident: Straffen er nødt til at være hård

Henrettelser i Indonesien har i årevis været standset, men er genoptaget under den nye præsident Joko Widodo, der kom til magten i oktober 2014. Han hævder, at Indonesien står over for en national narkokrise, og at straffen bliver nødt til at være voldsom for at komme problemet til livs.

»18.000 unge mennesker i Indonesien dør hvert år af narkooverdoser. Vi er seriøse omkring vores krig mod stoffer,« har præsidentent sagt ifølge BBC.

Den indonesiske præsident Joko Widodo (th) sammen med den filipinske præsident Benigno Aquino III (tv).
Den indonesiske præsident Joko Widodo (th) sammen med den filipinske præsident Benigno Aquino III (tv). Foto: MALACANANG PHOTO BUREAU / HANDOU
Vis mere

Eksperter sår dog tvivl om det høje tal og har data, der viser, at antallet af narkodødsfald faktisk er faldet i de seneste par år.

Siden præsident Widodo kom til magten, har han været plaget af politiske problemer, og mange mener, at han bruger henrettelserne til at fremstå som en handlingens mand.